Sorolla. Apunts a la sorra és el títol de l'exposició que des d'ahir, i fins al pròxim 2 d'octubre, es pot visitar al?CaixaForum Girona. Es tracta d'una mostra que vol descobrir al gran públic, a través d'un total de 123 obres -entre dibuixos, notes de color i grans teles- una faceta de dibuixant poc coneguda de la valuosa producció del pintor valencià. L'exposició arriba a Girona fruit d'un projecte de col·laboració entre la Fundación Museo Sorolla de Madrid i l'Obra Social "La Caixa".

Considerat un dels noms essencials de la pintura espanyola, Joaquín Sorolla (València, 1863-Madrid, 1923) va dedicar bona part de la seva obra al mar, paisatge on va passar bona part de la seva infància i adolescència. Segons va destacar ahir la comissària de la mostra, Consuelo Luca de Tena, també directora del Museo Sorolla, el pintor «utilitzava els esbossos per familiaritzar-se amb els personatges i captar la lluminositat de cada instant». Per aquest motiu, al llarg del recorregut de l'exposició es poden veure no només les pintures definitives, sinó també alguns esbossos preparatoris traçats a carbó, que mostren les idees que després van servir per inspirar alguns dels seus olis més coneguts.

Les obres de la mostra, la majoria de les quals no havien estat exposades mai abans, provenen de l'arxiu de la col·lecció del Museo Sorolla -situat al domicili on l'artista va viure durant els seus últims anys de vida-, menys una que ha estat cedida per un col·leccionista privat. L'exhibició, que ja ha passat amb èxit pels centres CaixaForum de Madrid iLleida, es divideix en cinc grans àmbits: El treball al mar; Barques i bous; Dones del?mar; L'alegria de l'aigua i Elegants a la platja.

El primer tema mostra la passió que el pintor valencià sentia per captar la feina que els pescadors portaven a terme a la platja o la construcció de barques i petits vaixells. El segon, corresponent amb la plenitud de l'estil de Sorolla, detalla paisatges de bous que tiren de les embarcacions de la jornada, recordant la duresa viscuda arran del mar. El tercer posa l'accent en la concepció que el pintor tenia de les dones que treballaven al voltant de l'industria pesquera, sense oblidar la seva faceta de mares i esposes.

La quarta temàtica proposa un viatge fins a 1900, mostrant personatges alegres que es fusionen amb la sensualitat de la platja, incloent-hi infants jugant.Unes imatges d'alegria i d'innocència que Sorolla contraposa amb les feixugues tasques que desenvolupen els adults. Finalment, el cinquè àmbit s'allunya de la costa llevantina per endinsar-se en l'alta burgesia que estiuejava a principis del segle XX al nord de la península.?En aquestes obres s'hi poden veure famílies de la burgesia de la Belle Èpoque gaudint de les platges del País Basc (Sant Sebastià, Biarritz o?Zarautz).

Activitats complementàries

Per aprofundir en l'obra pictòrica que s'exhibeix, el?CaixaForum també ha programat una sèrie d'activitats paral·leles dirigides a tots els públics. L'oferta inclou el curs de pintura de paisatge (del 5 al 8 de juliol, de 10 h a 14 h); visites comentades (els dijous 30 de juny, 14 i 28 de juliol i 11 i 18 d'agost, i els dissabtes 3 i 10 de setembre i 1 d'octubre, a les 19 h); visita científica (dijous 21 de juliol i 4 d'agost, i dissabte 24 de setembre, a les 19 h); l'itinerari poètic participatiu «Paraules a la riba (del mar de Sorolla)», (dijous 7 de juliol i 25 d'agost, a les 19 h i dissabte 17 de setembre, a les 19.30 h) o un cafè-tertúlia (dimecres 21 i 28 de setembre, a les 17 h).

També s'ofereixen activitats dirigides al públic familiar com un itinerari poètic (dissabte 17 de setembre, a les 18 h) o una visita-taller (dissabte 1 d'octubre a les 18 h), així com propostes educatives, com la visita dinamitzada (del 4 al 8 i de l'11 al 15 de juliol a les 10 h) o visites científiques (del 18 al 22 de juliol, a les 10 h).