El tretzè festival de la veu de Banyoles, l'(a)phònica, arrenca avui amb una programació que fa un pas més en l'aposta per trencar fronteres musicals, amb un cartell on s'hi podrà escoltar gairebé de tot. Amb les entrades exhaurides per cinc dels seus concerts (Sanjosex, Guillem Roma i Judit Nedderman, Germà Negre i Micah P. Hinson), la cita musical arrencarà mostrant bona part de l'eclecticisme del seu cartell. La imponent veu de la cantaora Mayte Martin, Ramon Mirabet, Paula Grande o Eclèctic, són alguns dels noms propis d'aquesta primera jornada.

Considerada com una de les grans renovadores de l'escena flamenca del país, la cantaora Mayte Martín ha demostrat en incomptables ocasions que és capaç de traspassar les fronteres del flamenc i endinsar-se amb naturalitat en altres estils, com els boleros. Aquesta nit, a les 11, a l'escenari situat al Club Natació Banyoles, Martín es mostrarà en la seva faceta de cantautora, sota la qual, lentament i a cop de vivència, ha anat gestant el seu projecte més personal, Tempo Rubato.

També estrenarà espectacle Paula Grande, una de les artistes amb més projecció de les comarques gironines, que actuarà a les 6 de la tarda al Triops. Nascuda i renascuda a prop del mar, Grande va néixer per buidar-se amb la música i omplir amb ella a tothom. Autodidacta, valenta i mestissa, ens regala un estil musical que emana aquestes qualitats i que es mou entre els registres del jazz, el soul i el hip-hop.

Un altre dels artistes que visitaran la capital del Pla de l'Estany, per mostrar el seu gran moment, és Ramón Mirabet, qui després d'enlluernar al Black Music Festival o a l'Í-taca, es presenta a Banyoles amb el seu aclamat segon treball Home is where the heart is. Amb matisos forjats per quilòmetres de vivències i emocions, la veu trencada de Mirabet contagia i captiva. Després d'emprendre un viatge per mitja Europa tocant al carrer, fer-se popular a França gràcies a un concurs televisiu i debutar amb 'Happy Days' (2013), ha calat fort fins a esdevenir una de les referències de l'escena musical del moment a Catalunya.

Però sens dubte, la proposta més vocal de la primera jornada d'aquest (a)phònica correrà a càrrec de Vox Bigerri i La Mata de Jonc, que a 2/4 de 8 de la tarda a l'escenari La Muralla, presentaran l'espectacle Gascons i Catalans.

Grup de tradició però també d'innovació, Vox Bigerri és un dels cors masculins més reconeguts pel que fa a les polifonies del Pirineu gascó. El so col·lectiu que desprenen és capaç de transportar l'oient a les festes tradicionals i a les escenes quotidianes pirinenques. També d'aquest territori i de la Mediterrània occidental surten les sonoritats de La Mata de Jonc, formació creada l'any 2008 a l'Empordà. Sota el títol Gascons i Catalans, les dues formacions compartiran escenari i repertoris, en una proposta per evadir-se al so de les capes harmòniques que aniran formant les seves veus.

Serà el primer tast d'un cap de setmana en el qual es deixaran caure a Banyoles, noms com Micah P. Hinson, Niño de Elche, Maria del Mar Bonet, Wom, Maika Makovski oVelvet Candles.