Música Antiga de Girona ha editat en disc la Missa de Rèquiem que el mestre de capella i sacerdot gironí Francesc Juncà va composar per al funeral del bisbe Manuel Antonio Palmero i Rallo, que va tenir lloc a la Catedral de Girona l'any 1774.

Jaume Pinyol, coordinador de Música Antiga de Girona, va cridar ahir l'atenció sobre la qualitat d'una partitura que va comparar a la Missa deRèquiem de Mozart, composada 14 anys després de l'obra gironina, i no va descartar una relació entre les dues obres ja que a l'època la ciutat de Girona «tenia molts vincles amb el centre d'Europa».

El disc, presentat ahir en un acte amb la participació de l'alcaldessa, Marta Madrenas, es va enregistrar el passat octubre a l'Auditori de Girona durant un concert en directe ofert per 22 músics i cantants.

Aquest espectacle va ser l'única representació d'una partitura que es conserva a l'arxiu de la Catedral de Girona. L'Associació Música Antiga de Girona va recuperant pacientment aquestes «grans obres» del ric arxiu catedralici.

Madrenas va agrair la feina «única i delicada» de recuperació i difusió del patrimoni de la ciutat.

Jaume Pinyol va situar el Rèquiem en el context de la societat del despotisme il·lustrat de l'època. Segons va explicar, Palmero va ser un bisbe il·lustrat nomenat pel rei Carles III amb la missió de «reformar la societat a partir dels seus dirigents».

Girona era aleshores una «ciutat en ebullició» en la qual el bisbe Palmero, amb la col·laboració del seu nebot, el també bisbe Tomàs de Lorenzana, van projectar la creació de l'antic hospici, actual edifici de la Casa de Cultura.

Juncà era fill de Sabadell i per això Pinyol pensa que caldria fer la presentació també al Vallès.