Albert Boadella (Barcelona, 1943) deixa aquest dijous els Teatros del Canal, l'espai que dirigeix des de la seva fundació, fa vuit anys, i ho fa perquè vol «nedar solet» i recuperar l'«assilvestrament» i «desobediència» que, diu en una entrevista, és la seva marca de la casa.

«Em tiro per la borda del transatlàntic. Ja sé sabrà del meu viatge o del meu naufragi», assegura rient el gestor, autor, dramaturg i actor, que ja va anunciar fa un any que només renovaria per una temporada al Canal.

Amb residència empordanesa al municipi de Jafre, Bodella deixa, afirma, un teatre que ha aconseguit «velocitat de creuer, cosa molt difícil d'aconseguir però fàcil de perdre. Funciona divinament, amb una ocupació per les seves més de cent produccions a l'any de gairebé un 90 % i una clientela que sap que sempre trobarà alguna cosa interessant».

El fundador d'Els Joglars s'acomiada presentant dijous a la seu dels teatres, que pertanyen a la Comunitat de Madrid, la programació que ha dissenyat per a la propera temporada, basada, avança, «en l'experiència i l'equilibri de música, lírica, dansa i teatre».

Ell ha tingut, diu, «un tracte correcte» amb els «els tres presidents» -Esperanza Aguirre, Ignacio González i Cristina Cifuentes- perquè han estat sempre «enormement respectuosos amb la llibertat dels artistes», i diu que ha dirigit la institució sempre amb llibertat d'actuació.

Estarà vinculat a la seva «casa de Madrid», com anomena els Teatros del Canal, de forma «senzilla i natural», i així al Don Carlo que dirigirà al juliol a l'Escorial se li sumarà al febrer El sermón del bufón, una obra «entre didàctica i teatral» sobre la seva vida personal i artística.

Després, avança Boadella, arribarà una òpera sobre Picasso, amb llibret i direcció seva, coproduïda pel Canal i el Real i «potser» algun teatre més.