Una excavació arqueològica de la UdG recupera esquelets amb les seves peces de roba i sabates d'enterraments de la dècada de 1950. Al costat hi ha, tallades en la roca mare, tombes antropomòrfiques del segle IX i, més enrere, els murs d'unes cases ibèriques que daten del segle VI a.C., és a dir, construïdes fa 2.650 anys.

L'escenari de la muntanya dels Sants Metges de Sant Julià de Ramis és només un dels sis inclosos al programa Passejades de Cultura, del Consell Comarcal del Gironès, que a l'estiu oferirà un total de 27 visites guiades als municipis de Llagostera, Sant Martí Vell, Madremanya, Cervià de Ter i Cassà de la Selva, a més de l'esmentat Sant Julià de Ramis.

És imprescindible fer reserva prèvia per participar a les visites, que costen 8 euros als adults, tal com es va explicar ahir en la presentació al cim dels Sants Metges, amb la participació de Marc Puigtió, alcalde de Sant Julià, Quim Roca, conseller comarcal de Turisme i Neus Vila, responsable de Turisme del Consell Comarcal del Gironès.

L'acte va incloure una visita amb la guia professional Anna Corominas, de l'associació de ?Guies Oficials de Girona, que no només va oferir detalls dels diferents monuments que té la «muntanya viva» de Sant Julià, com el temple romànic o el Castellum Fractum, sinó que també va aprofundir en la flora i la fauna d'un contrafort de les Gavarres creuat pel congost del Ter, amb un sotabosc d'alzines on floreix el llentiscle i el xuclamel, sota el cant del pinsà o el picot verd.

Els municipis del Gironès volen aprofitar l'estirada turística de la capital per posar en valor el seu patrimoni cultural, que inclou també la gastronomia i les festes tradicionals, i pot ser d'un interès indiscutible per al visitant.