Dalí torna al Japó una dècada després amb una gran exposició de 200 obres

La ciutat de Kyoto acull la mostra més gran del geni empordanès en terra nipona, amb quasi dues-centes obres

02.07.2016 | 00:00
L´«Autorretrat amb coll rafaelesc» (1921) és una de les obres que ha viatjat de Figueres al Japó.

La ciutat de Kyoto acull des d'ahir l'exposició més gran sobre Salvador Dalí al Japó, que reuneix gairebé 200 obres en un extens recorregut per les etapes més significatives del polifacètic artista català, una dècada després de l'última exposició dedicada a ell.
La mostra, titulada SalvadorDalí, inclou pintures i aquarel·les, esbossos, gravats, joies i una escultura procedents de la Fundació Gala-Salvador Dalí de Figueres, el Museu Reina Sofia de Madrid, i el Salvador Dalí Museum de Sant Petersburg (Florida, Estats Units), a més d'algunes col·leccions japoneses.
L'exhibició del Museu municipal de Kyoto es divideix en vuit parts que engloben les etapes més significatives de la vida i l'obra de l'artista, des de la seva infància a principi del segle XX fins als seus últims treballs abans de morir el 1989.
La mostra recorre la seva recerca del modernisme (1922-1929), el cultiu del surrealisme (1929-1938) o el seu exili als EUA (1939-1948), també la seva inquietud nuclear, arran del llançament de les bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki el 1945.
Aquesta tragèdia va inspirar, entre d'altres, Uranium and Atomica Melancholica Idyll (Idil·li atòmic i urànic melancòlic, 1945), obra recollida a la mostra.
Entre les peces exposades s'inclouen a més Quatre dones de pescadors a Cadaqués (1928), prova del notable canvi que va patir l'univers plàstic de Dalí quan es va instal·lar a París, l'oli Singularitats (1935) o la Venus de Milo amb calaixos (1964).
Amb ells comparteixen espai La Batalla de Tetuan (1962) o El torero al·lucinogen (1968-1970), obres més madures del pintor.
La feina del polifacètic artista torna al Japó després de l'exposició acollida en el The Royal Ueno Museum de la capital nipona el 2006, i en què es van exposar unes 100 peces.
L'organització destaca el volum rècord de la mostra actual (193 obres) i considera que «a través d'aquesta exposició els japonesos podran conèixer encara més la figura de Dalí», segons va dir telefònicament un portaveu dels promotors.
L'exposició SalvadorDalí estarà fins al 4 de setembre a Kyoto i ahir abans de l'obertura mig centenar de persones van fert cua al museu.
A la inauguració d'aquest dijous hi van assistir el secretari general de la Fundació Gala-Salvador Dalí de Figueres, Lluís Peñuelas; el gerent del Museu Reina Sofia de Madrid, Michaux Miranda Paniagua, i el director executiu del Salvador Dalí Museum de Sant Petersburg (Florida, Estats Units), Hank Hine.
La mostra viatjarà posteriorment al National Art Center de Tòquio, on estarà oberta a patir del 14 de setembre i fins al 12 de desembre.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema