L'hispanista irlandès Ian Gibson, que acaba de publicar una àmplia actualització de la seva biografia de Federico García Lorca, va dir ahir a Barcelona que espera que la Junta d'Andalusia doni permís a un nou equip per buscar les restes del poeta granadí.

«Lorca és el desaparegut més famós del món i simbolitza molts milers de morts», va comentar Gibson, que espera amb expectació que el nou equip, dirigit per Miguel Caballero, rebi el permís corresponent de la Junta.

No obstant això, Gibson creu que «on pretenen excavar, molt a prop d'on van estar buscant fa uns anys a Alfacar, no es trobarà Lorca, però quan s'extreguin les tones de terra que es van dipositar allà de quan l'Ajuntament, amb molt poca sensibilitat, volia fer un camp de futbol, segur que trobaran afusellats».

Per a l'hispanista irlandès, «si es confirma que no hi ha Lorca, no serà un problema, es tancarà aquesta investigació i tornarem al lloc d'abans».

Alguna de les vegades que Lorca apareix en els seus somnis, Gibson li preguntaria «on estan les seves restes i després per aquell amor terrible juvenil que el va deixar amb la convicció que mai més no podria trobar l'amor».

Precisament, un dels capítols que més ha refet de Vida, passió i mort de Lorca ha estat el dedicat a la seva obra de joventut: «La recerca de l'amor és una de les paraules clau que es troba en aquesta obra».

Segons el seu parer, hi ha alguna cosa de la seva vida personal en la seva infància, com li va passar a Antonio Machado, que «es nota que hi va haver una absència terrible que no va tornar, i això ho he explicat ara amb més claredat».

«Granada és també la protagonista real», remarca Gibson, i això es nota quan reivindica la Granada abans de la presa dels Reis Catòlics.