El monumental centre d'art que s'ha construït i ha modificat l'skyline de la muntanya de Sant Julià de Ramis tindrà un hotel de 15 habitacions a mil euros la nit, que previsiblement començarà a funcionar a finals d'any. L'hotel estarà equipat amb un heliport per estar a l'altura de les butxaques habituades a aquestes tarifes. L'accés a l'hotel de luxe i al seu restaurant exclusiu serà restringit.

Alguns nous detalls han transcendit sobre unes obres molt voluminoses al cim d'una de les muntanyes més emblemàtiques i més riques en patrimoni cultural de la comarca del Gironès.

A més de l'hotel, que ocupa la part superficial i oferirà als inquilins espectaculars vistes sobre les planes del Gironès i de l'Empordà, el centre tindrà un museu dedicat al món de la joia, amb dues sales permanents reservades a la joiera Elsa Peretti, dissenyadora de la firma Tiffany, que té residència al veí poble de Sant Martí Vell.

Les sales d'exposicions del centre d'art estan situades sota antigues voltes i gruixuts murs de pedra. Aquesta zona té també sales per a exposicions temporals d'artistes internacionals que vulgin fer aquí una estada per crear un projecte i exhibir-lo.

Penja del sostre una bola de quars de 300 quilos de pes que rebrà el visitant en un equipament on la pedra antiga i el formigó vist es combinen després de la intervenció al castell històric.

Si l'hotel de luxe serà una àrea restringida, la zona d'exposicions serà oberta al públic i comptarà amb un aparcament exterior i un segon restaurant amb menú assequible d'uns 15 euros el cobert. També hi ha una gran sala d'actes i auditori amb capacitat per a 300 persones.

L'ajuntament de Sant Julià de Ramis intentarà disposar d'un petit espai per exposar les nombroses restes patrimonials recuperades durant les excavacions que la Universitat de Girona dirigeix des de fa anys en un jaciment situat sobre una muntanya viva que acumula, capa sobre capa, restes ibèriques de 2.650 anys d'antiguitat, restes romanes, restes medievals i també restes d'època moderna.

Els promotors de l'obra, el joier barceloní Ramon López, productors dels dissenys d'Elsa Peretti per a la firma Tiffany, s'han mantingut en l'anonimat i en cap moment han permès l'accés de la premsa a la fortalesa en obres. Els arquitectes autors del projecte són Joan Maria Viader i Josep Fuses, autors també de l'edifici de la Generalitat a Girona.

Les administracions responsables, l'Ajuntament de Sant Julià i el Departament de Cultura de la Generalitat, no han donat precisament facilitats a les sol·licituds d'informació dels periodistes.

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha visitat recentment les obres sense que hagi transcendit.

L'obra té un cost estimat d'uns 14 milions i compta amb la supervisió de la Comissió del Patrimoni Cultural de Girona, responsable d'autoritzar una intervenció sobre un Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), com és un castell construït a finals del segle XIX i que té un laberint soterrani de túnels i galeries que formava part de l'estratègia defensiva de la ciutat de Girona i els seus accessos.

El centre d'art és ja, per la força dels fets, la construcció dominant a la muntanya de Sant Julià, coneguda també com la muntanya dels Sants Metges, un dels escenaris de les Passejades de Cultura del Consell Comarcal del Gironès.

L'accés a l'antiga fortalesa, ara convertida en hotel de luxe i centre d'art, continua aquests dies tancada. Barreres i guardes de seguretat impedeixen el pas a la zona d'obres on continuen operant camions i formigoneres.

L'antiga construcció militar pertanyia històricament al Ministeri de Defensa espanyol, que l'any 1990 la va vendre a la societat Lutecaf SA, dels promotors immobiliaris Manel Nadal i Miquel Arpa.