La màgia de Salvador Dalí inunda els carrers de Beverly Hills gràcies a l'exposició Dalí Exhibit at Two Rodeo Drive, formada per 12 de les escultures més icòniques del cèlebre artista empordanès, la primera mostra a l'aire lliure d'aquest estil que acull Estats Units. La col·lecció, oberta al públic en ple Rodeo Drive, una de les zones més turístiques de Los Angeles (Califòrnia), es va inaugurar el 16 de juny passat i serà visitable fins al 23 de setembre.

Les peces en tres dimensions prestades per l'Institut Stratton, propietari de la col·lecció d'obres més gran de l'artista, fetes de bronze i amb una alçada d'entre 1 i 3,6 metres, posen en relleu el surrealisme i la «imaginació salvatge» del geni català (1904-1989). Les escultures monumentals i de museu en exhibició són: La persistència de la memòria, Sant Jordi i el drac, L'unicorn, Dona en flames, Dansa del Temps I, Dansa del temps II , Cavall muntat pel temps, Àngel triomfant, Elefant triomfant, El cargol i l'àngel, El piano surrealista i El guerrer surrealista.

«Algunes han estat prèviament en museus i en diverses capitals del món, però volíem organitzar una mostra molt especial. Ha estat un procés amb molta gent involucrada», va indicar Bill Wiley, director del complex Two Rodeo Drive, on se situa l'exposició. «Sembla senzill tenir les escultures en aquesta zona, però ha requerit una tasca molt conscienciosa. Volíem portar art a Via Rodeo per atraure el públic i aconseguir que l'àrea fos més interessant. Vam contactar amb museus per obtenir algunes peces, però no vam tenir molt èxit», va afegir Wiley.

En aquest punt va entrar en joc Michael Schwartz, propietari de la preeminent Galerie Michael, qui, a través dels seus socis, va contactar amb l'Institut Stratton, amb seu a Suïssa, per arribar a un acord sobre la mostra. «Es van enviar des de Gènova i es van transportar en avió fins a Virgínia. Des d'allà, van creuar el país en tren durant 10 dies fins a arribar al port de Los Angeles, on van passar la duana. Crec que ha valgut la pena i que és una gran oportunitat per a la filantropia i per a l'interès públic», va valorar Wiley.

Durant el transcurs de l'exposició, Galerie Michael oferirà recorreguts gratis durant els caps de setmana per a aquells interessats en la mostra. «La idea principal és tenir art privat fet art públic», va afirmar Richard Rice, director de vendes internacionals de Galerie Michael. «Algú que podria no anar mai a un museu pot gaudir d'aquesta exposició sense pagar res, simplement per venir a Beverly Hills, i, de passada, aprendre coses sobre la figura de Salvador Dalí. D'aquí els tours gratis», va assenyalar.

Però la clau de l'entramat és que les butxaques més benestants podran adquirir les escultures, no a través de subhasta, sinó amb preus prèviament establerts que oscil·len entre els 400.000 i els dos milions de dòlars. «Part de l'ímpetu d'aquesta iniciativa és la nostra habilitat per situar aquestes peces entre col·leccionistes, institucions i, potser, fins i tot museus», va apuntar Rice, que espera així recuperar la «quantiosa» inversió i obtenir certs beneficis.

A més, les donacions obtingudes en els tours, així com un percentatge de les vendes de les escultures, es destinaran a Operation Smile, una organització sense ànim de lucre dedicada a millorar les vides de nens en països en vies de desenvolupament afectats per fissures labials, palatines i altres deformitats facials.

Rice espera que alguna d'aquestes peces formi part en el futur d'algun gran edifici de Los Angeles, ja que els grans complexos a Califòrnia estan obligats a desemborsar part del seu pressupost en art públic.