Michael Cimino, guanyador de l'Óscar a la millor pel·lícula i al millor director pel clàssic sobre la guerra de Vietnam El caçador (The Deer Hunter,1978), va morir ahir als 77 anys, segons va informar Thierry Fremaux, director del Festival de Cinemes de Cannes a través de Twitter.

Fremaux va indicar a la xarxa social que Cimino "va morir en pau, envoltat dels seus familiars i de les dues dones que el van estimar". "Nosaltres l'estimem també", va apuntar Fremaux.

De moment no ha transcendit la causa de la seva mort ni el lloc. No obstant això, alguns companys van recordar la seva figura."El nostre treball junts és una cosa que sempre recordaré", va manifestar en un comunicat Robert De Niro, el protagonista d'El caçador. "El trobarem a faltar", va afegir.

Malgrat aquest treball monumental, el seu següent projecte, el western La porta del cel (1980), va ser un fracàs històric que va estar a punt d'arruinar l'estudi United Artists i que reflectirà per sempre l'etern pols entre l'art i les finances.

Aquella superproducció va acabar amb la prometedora trajectòria a Hollywood de Cimino, qui fins aquells moments únicament havia rodat Un botín de 500.000 dólares (1974), al costat de Clint Eastwood i Jeff Bridges (nominat a l'Óscar per la seva tasca), i El caçador. La insistència de Cimino per gravar en escenaris naturals va multiplicar el pressupost previst inicialment per a La porta del cel, que, a més, es va topar amb el rebuig dels propietaris de les sales de cinema davant l'exagerada durada de l'obra: 219 minuts

.

Després d'aquell desastre, els intents de Cimino per canalitzar la seva carrera van ser esporàdics: Manhattan sud (1985), El siciliano (1987), Horas desesperadas (1990), Sunchaser (1996) i un segment de la pel·lícula col·lectiva Cada quién su cine (2007).

Els seus inicis en la indústria van arribar a través de l'escriptura de guions com Naves misteriosas (1972) i Harry, el fort (1973), on va conèixer Eastwood.

Després, l'èxit d'Un botín de 500.000 dólares li va obrir les portes a grans ofertes de Hollywood, encara que sempre va tenir clar que volia buscar projectes pels quals sentís veritable passió. Aquest va ser el cas d'El caçador, una història creada per ell mateix sobre tres treballadors de l'acer als quals Vietnam canviarà les vides per sempre. La pel·lícula es va endur cinc Óscar i va deixar seqüències per al record com la de la ruleta russa a càrrec de Christopher Walken i Robert de Niro.