El Govern català inicia els tràmits pel trasllat de les 97 obres de Sixena

Santi Vila acata la sentència d'un jutjat d'Osca i reconeix que «no se'n va sortir» quan va intentar obrir un diàleg amb el govern de l'Aragó

06.07.2016 | 01:00
Santi Vila, sota les pintures que haurà d´arrencar i traslladar a l´Aragó.

El Govern ja ha iniciat els tràmits administratius per donar compliment a la sentència del jutjat d'Osca que l'obliga al trasllat provisional a l'Aragó de les 97 obres d'art del Monestir de Sixena que es troben al Museu de Lleida i al MNAC.
El conseller de Cultura, Santi Vila, va informar ahir que ja ha convocat la Junta de Museus catalans perquè faci l'informe preceptiu de les obres i sol·licitat al departament d'Economia que descatalogui les peces, dos passos necessaris perquè el Govern pugui autoritzar la sortida de les obres del país.
Vila veu «molt improbable» que aquest procés culmini abans del 25 de juliol, data límit que fixa la sentència, i per això demanarà a la jutgessa que sigui flexible amb la seva execució. D'altra banda, el Govern recorrerà l'Audiència Provincial d'Osca a la sentència que l'obliga a retornar també les pintures murals.
Vila ha assumit que les 97 obres en litigi abandonaran provisionalment el MNAC i el Museu de Lleida, perquè «no hi ha matisos amb una sentència que és d'obligat compliment».
El Govern està preparant un escrit adreçat a la jutgessa en què exposarà la seva voluntat de complir la sentència però l'alertarà que «abans de despendre's de les obres s'han de prendre decisions» que compliquen el compliment de la data d'entrega.
Tot i acatar la sentència, Vila ha valorat que «la situació és lamentable» i ha defensat que des del departament de Cultura van intentar que hi hagués «diàleg polític», que «no se'n van sortir» i que l'acord «no ha estat possible».
El litigi per les obres no culmina ja que la Generalitat té interposat un recurs a l'Audiència Provincial d'Osca sobre la propietat de les peces, que reclama com a legítima.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema