La sonda Juno de la NASA va fer ahir història en arribar a l'òrbita de Júpiter després de cinc anys de missió, i es va convertir en el vehicle que més s'aproxima al gegantí planeta gasós, amb l'objectiu de desxifrar els seus enigmes i descobrir més sobre l'origen del sistema solar. Cap a les 03:54 GMT de dimarts, la sonda impulsada per energia solar es va incorporar a l'òrbita de Júpiter, culminant una missió que va començar a l'agost de 2011 i que busca aclarir nombrosos interrogants sobre el planeta més gran del sistema solar, tan enorme com mil vegades la Terra.

«Aquesta és la gesta més difícil que ha aconseguit mai la NASA», va dir Scott Bolton, el principal investigador de la missió, a la resta del seu equip a Pasadena (Califòrnia) quan es va confirmar l'èxit de la maniobra d'entrada en òrbita. La nau, no tripulada i de la mida d'una pista de bàsquet, ja va fer història al gener al convertir-se en la sonda impulsada per energia solar a arribar més lluny en l'espai, al voltant de 793 milions de quilòmetres del Sol.

Durant els propers 20 mesos, la sonda donarà 37 voltes a l'òrbita de Júpiter per ajudar a millorar la comprensió dels primers moments del sistema solar, en revelar l'origen i l'evolució del seu planeta més gran. Juno és la primera sonda dissenyada per operar en el cor dels cinturons de radiació de Júpiter, la primera a arribar a 2.575 quilòmetres dels seus núvols superiors i la que prendrà les imatges amb més resolució vistes mai del planeta gegant.