Els responsables del jaciment neolític de La Draga a Banyoles han descobert en l'última campanya d'excavacions banyes de sis animals que eren en una petita fossa i que es consideren un indici de ritual o ofrena dels que van habitar aquest espai entre el 5.300 i el 5.100 aC.

La troballa correspon a sis bucranis -les banyes dels animals sense el crani- que eren en una fossa de poc més de dos metres quadrats, i que corresponen a tres toros, dues cabres i un cabirol.

Segons l'arqueòleg Xavier Terrades, del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i un dels directors del projecte, aquest descobriment és singular, perquè «mai no s'havien trobat tantes banyes en una fossa tan reduïda». Per això, els responsables de La Draga descarten que es tracti de restes d'alimentació i creuen que havia de ser per «algun tipus de ritual o ofrena que feien, per exemple, en construir una nova cabanya o espai».

L'arqueòleg del CSIC apunta que és possible que el toro «tingués un significat especial en les seves vides i que tinguessin rituals relacionats amb aquest animal».

En aquella època, el toro era un animal molt venerat, perquè podien utilitzar-lo per a treballs en el camp i el bosc, a més de proporcionar menjar i pells. A més dels sis bucranis, els arqueòlegs del Parc de la Draga també han trobat un altre objecte curiós: dos cercles units com si fossin un anell doble.

Els investigadors no saben ni què és ni per a què havia de servir, perquè no tenen constància que d´altres elements iguals a tot el Mediterrani occidental, però creuen que està fet d'os a l'espera de futurs estudis.

Completen les troballes d'aquest any diversos trossos d'eines de pedra i de fusta, peces ornamentals i restes d'animals, llavors, cereals o carbó, que aporten més pistes sobre la població que va habitar aquesta zona durant uns 200 o 250 anys.

Unes cinquanta persones han participat en la campanya 2016 entre personal i estudiants que provenen d'universitats catalanes, de la resta de l´Estat 0 de França o Itàlia.

L'any que ve tenen previst fer una gran labor coordinada per extreure les puntes dels pilars de les cabanyes i obtenir més pistes sobre la sobre la seva distribució i «sobre els materials i tècniques que utilitzaven per a la construcció, reparació i manteniment», va explicar ahir Xavier Terradas.

Cada any visiten el jaciment de La Draga unes 7.500 persones.

L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, va anunciar que el Museu d'Arqueologia de Catalunya està preparant una gran mostra sobre el jaciment de La Draga per al 2017. «Serà la primera vegada que es podran veure una gran part de les troballes dels últims 25 anys en un espai de 400 metres quadrats», va dir. L´exposició es podrà veure a Barcelona, Madrid o Alacant i si pot ser també a Banyoles.