MÚSICA - CRÍTICA

Redescobrint el patrimoni musical

Festival Nits de Clàssica: Claustre de la Catedral de Girona. 05/07/2016. Obres: Sonates inèdites del pare Antoni Soler del manuscrit de la Morgan Library.

08.07.2016 | 11:16

DIEGO ARES, CLAVICÈMBAL

La direcció del festival Nits de Clàssica ha tingut l´encert de convidar el clavecinista gallec Diego Ares per tal que durant quatre anys porti a Girona la magnificiència de l'obra sonatística del pare Antoni Soler. Així, fins a l'edició de 2019 del festival, Ares ha seleccionat un seguit d'obres que il·lustraran els períodes de la producció del que ha estat un dels més importants compositors de la península Ibèrica del s. XVIII.
Ares va entrar en contacte amb l'obra d'Antoni Soler des de molt jove i ha continuat estudiant un repertori per clavicèmbal d´unes 200 sonates. Els descobriments moderns d'obres inèdites com les 29 sonates que no es coneixien fins ara que conté el manuscrit que la Morgan Library va adquirir el 2011 és un autèntic fet històric.

Les sonates de la Morgan Library corresponen al període d'influència del que va ser el gran mestre de clave de Soler a Madrid, Domenico Scarlatti. Ares no va dubtar a fer-ne un enregistrament discogràfic al conèixer la notícia i a Girona ha demostrat que que domina amb solvència un llenguatge ric i a vegades molt virtuós.

De les 18 sonates que va presentar, 15 d'aquestes eren inèdites i reportaven clarament la influència que Scarlatti va exercir sobre Soler. Ares té una facilitat extraordinària per fer senzill allò que no ho és gens. Durant el concert va tenir la gentilesa d'explicar entre sonata i sonata informacions molt interessants sobre aquestes músiques.

No hi va haver en cap moment una voluntat de demostració de capacitats virtuoses sense sentit per part d'Ares. El toc de gran teclista és més que evident i el públic va guardar un silenci sepulcral. La concentració de les persones que omplient l'aforament disponible era una mostra clara de l'interès i la bellesa que contenen aquestes obres d'un monjo gironí que va dedicar la seva vida a la música.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema