El president de la Comissió Episcopal de Missions, Braulio Rodríguez Plaza, ha assegurat que els missioners són els principals creadors de diàleg interreligiós, perquè no tenen desitjos de proselitisme i actuen pensant sempre en servir a les persones.

Durant la clausura de la Setmana de les Missions, celebrada a Burgos, Rodríguez Plaza va considerar que els missioners són els que millor porten a terme aquesta tasca. «En les distàncies curtes, els missioners demostren acollida i perdó, sense afany de proselitisme, sense jutjar les persones per les seves creences religioses», va indicar. Per a l'Esgésia catòlica, el missioner és «la joia de la corona» i se'l considera un factor clau del diàleg interreligiós per lluitar contra el terrorisme internacional.

Rodríguez Plaza va recordar que el missioner no només pateix una persecució per la seva condició religiosa, sinó que és testimoni de les dificultats d'establir un diàleg amb certs sectors de l'Islam. A través de la figura del missioner, va dir, es fa més palpable la necessitat d'aquest diàleg interreligós per frenar un terror que diu que s'ampara en la religió.

Per aquest motiu, la 69a Setmana de les Missions ha analitzat aquests darrers dies la relació entre la missió i el diàleg interreligiós en el marc del que Francesc ha anomenat la «tercera guerra mundial».