Una espectacular bola de foc, més brillant que la Lluna plena, va ser vista creuar Espanya pel sud el passat dissabte a la nit, est i centre, com a conseqüència de l'impacte contra l'atmosfera d'una roca a una velocitat d'uns 95.000 quilòmetres per hora.

El fenomen, que va ser visible a les 23.06 hores, va mostrar diverses explosions al llarg de la seva trajectòria i va ser contemplat per multitud de persones des de Madrid, Castella-la Manxa, Múrcia i Andalusia, i captat pel complex astronòmic de la Hita, a Toledo, que ahir va informar del fet.

La bola de foc va poder ser gravada, a més, pels detectors que la universitat de Huelva opera en diversos punts del país: Sevilla, Huelva, l'Observatori de Sierra Nevada (Granada) i l'Observatori de Calar Alto (Almeria).

Aquests detectors treballen en el marc del projecte SMART, la finalitat del qual és monitorizar contínuament el cel amb la finalitat de registrar i estudiar l'impacte contra l'atmosfera terrestre de roques procedents de diferents objectes del Sistema Solar.

Les dades recollides per aquests detectors van ser analitzades pel professor José María Madiedo, investigador principal del projecte SMART.

El seu estudi ha permès determinar que la bola de foc va sobrevolar el nord d'Àfrica i que aquesta es va produir com a conseqüència de l'impacte contra l'atmosfera d'una roca a una velocitat d'uns 95.000 quilòmetres per hora.

S'ha pogut establir a més que aquesta roca era un fragment després del cometa 169P/NEAT.

El brusc xoc amb l'atmosfera va elevar ràpidament la temperatura d'aquesta roca i es va iniciar així la bola de foc a una altitud d'uns 107 quilòmetres sobre el Marroc.