Una bola de foc va travessar el sud d'Espanya a 95.000 quilòmetres per hora

11.07.2016 | 00:00

Una espectacular bola de foc, més brillant que la Lluna plena, va ser vista creuar Espanya pel sud el passat dissabte a la nit, est i centre, com a conseqüència de l'impacte contra l'atmosfera d'una roca a una velocitat d'uns 95.000 quilòmetres per hora.
El fenomen, que va ser visible a les 23.06 hores, va mostrar diverses explosions al llarg de la seva trajectòria i va ser contemplat per multitud de persones des de Madrid, Castella-la Manxa, Múrcia i Andalusia, i captat pel complex astronòmic de la Hita, a Toledo, que ahir va informar del fet.
La bola de foc va poder ser gravada, a més, pels detectors que la universitat de Huelva opera en diversos punts del país: Sevilla, Huelva, l'Observatori de Sierra Nevada (Granada) i l'Observatori de Calar Alto (Almeria).
Aquests detectors treballen en el marc del projecte SMART, la finalitat del qual és monitorizar contínuament el cel amb la finalitat de registrar i estudiar l'impacte contra l'atmosfera terrestre de roques procedents de diferents objectes del Sistema Solar.
Les dades recollides per aquests detectors van ser analitzades pel professor José María Madiedo, investigador principal del projecte SMART.
El seu estudi ha permès determinar que la bola de foc va sobrevolar el nord d'Àfrica i que aquesta es va produir com a conseqüència de l'impacte contra l'atmosfera d'una roca a una velocitat d'uns 95.000 quilòmetres per hora.
S'ha pogut establir a més que aquesta roca era un fragment després del cometa 169P/NEAT.
El brusc xoc amb l'atmosfera va elevar ràpidament la temperatura d'aquesta roca i es va iniciar així la bola de foc a una altitud d'uns 107 quilòmetres sobre el Marroc.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema