De l'aula al jaciment, aquesta és la realitat amb la qual es troben els estudiants del grau d'arqueologia de la Universitat de Barcelona, que poden excavar al propi campus de la facultat, on treballen sobre les restes d'un taller de ceràmica de mitjans del segle XIX.

El catedràtic d'Arqueologia de la Universitat de Barcelona (UB) Josep Maria Gurt explica que "el fet de tenir l'excavació a la facultat és un luxe, és sortir de l'aula i tenir el camp de pràctiques al costat".

El mateix Gurt recorda que "hi ha poques universitats espanyoles que ofereixin un grau en arqueologia, però que tinguin part d'un jaciment arqueològic dins la mateixa facultat és un cas únic.

Des del 2014, els estudiants d'arqueologia fan pràctiques al jaciment "en les mateixes condicions en què ho farien en un context professional".

L'objectiu és, afegeix Gurt, "excavar i estudiar el jaciment a partir d'un projecte programat que permeti desenvolupar la investigació des de la intervenció arqueològica del terreny fins a l'estudi dels materials recuperats; utilitzar el procés per experimentar una proposta de docència pràctica de l'arqueologia; i recuperar i dignificar el lloc com un espai cívic".

De fet, l'estiu passat les excavacions es van obrir als ciutadans en una activitat organitzada conjuntament per la UB i l'Ajuntament de Barcelona.

Al jaciment, els futurs arqueòlegs excaven i documenten el taller d'un conegut ceramista de la Barcelona de mitjans del segle XIX, Antoni Tarrès, escultor industrial que va protagonitzar la moda de decorar les façanes amb elements escultòrics elaborats amb fang, una tendència que va durar mig segle.