L'Ajuntament de Girona ha refermat la seva aposta per la indústria cultural com a motor econòmic de la ciutat amb un projecte xifrat en 4,4 milions d'euros que inclou una oficina de gestió i foment de les arts i centres de creació i exhibició, situada a la tercera planta de l'antic cinema Modern, que serà rehabilitat.

Segons van informar ahir en roda de premsa la mateixa alcaldessa, Marta Madrenas, el regidor de Cultura, Carles Ribas, i la regidora de Promoció econòmica, desenvolupament local i turisme, Glòria Plana, el pla, dissenyat a quatre anys, preveu la creació d'ocupació i d'un teixit empresarial propi tal com recull el document elaborat per diferents agents del sector, que es presentarà pròximament a la Diputació de Girona i a la Generalitat de Catalunya.

L'anomenat projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) té un pressupost de 4,43 milions i es preveu que sigui una realitat l'any 2020. Per tirar-lo endavant, s'han demanat ajudes a la Diputació, que en subvencionaria un 25% (1.109.055 euros), i també a Governació, que és qui s'encarrega de gestionar els fons Feder, que al seu torn assumirien el 50% (2.218.110 euros) del pressupost. L'Ajuntament de Girona aporta el 25% restant (1.109.055 euros).

Madrenas va destacar que és «l'aposta definitiva per vincular la cultura i el desenvolupament econòmic», i es va explicar que la idea és crear un «clúster de les indústries culturals i creatives» que, va afegir, no ha d'excloure cap empresa ni entitat de la regió de Girona.

«És un projecte molt i molt potent», va remarcar l'alcaldessa, i va afegir que la inversió superior als 2 milions del fons Feder serà la «més alta inversió europea que haurà rebut mai la ciutat». El pla inclou la reforma de la tercera planta de l'antic cinema Modern, on s'ubicaran algunes infraestructures com ara l'oficina de gestió de les arts.

Madrenas va explicar que el pla és la continuació i consolidació d'un projecte que va començar amb la creació de la marca Girona Ciutat de Festivals, i ara toca començar a crear les infrastructures per explotar el talent dels artistes i vendre'l i exportar-lo.

No només les arts clàssiques seran el brou de cultiu d'aquest projecte de ciutat, sinó també les arts visuals i fins i tot les sèries de televisió, va assegurar Madrenas, per a la qual aquest és un pla que contribuirà a «la transformació d'un sector del Barri Vell de Girona de l'antic cinema Modern».

Carles Ribas va assegurar que el mes de setembre hi haurà el «pla funcional redactat» i a partir d'aquí el projecte de reforma de l'antic Modern.

Glòria Plana va explicar que una de les accions previstes serà la posada en marxa de la marca Girona Crea en el marc de tot un projecte que compta amb una inversió de 4,4 milions d'euros fins a l'any 2020.

El cost de la reforma de tot l'antic cinema es calcula en 2,5 milions i inclou l'actuació també a les altres dues plantes de l'edifici. La planta baixa tindrà una gran sala polivalent i la planta del mig estarà destinada al cinema Truffaut.

De moment, l'ajuntament i el sector n'han redactat ja el full de ruta. El PECT gira al voltant de dues grans potes. Una primera és tot allò referent a la nova oficina de gestió i foment de les arts, la que se situarà al Modern. I l'altra, l'impuls de centres de creació i exhibició de les arts arreu de la ciutat.

En total, perquè totes dues siguin una realitat, el projecte inclou un decàleg d'accions i iniciatives a tirar endavant per a la promoció de la ciutat.