L'Audiència Nacional jutjarà avui el cantant de Def con Dos, César Augusto Montaña Lehman «César Strawberry», per enaltiment del terrorisme i humiliació a les víctimes d'ETA en 7 tuits publicats el 2013 i 2014, fets pels quals la Fiscalia li demana 20 mesos de presó i 8 d'inhabilitació.

«Es pot portar una samarreta amb un estampat de Miguel Ángel Blanco? Ho pregunto des del respecte i l'estiu» o «El feixisme sense complexos d'Esperanza Aguirre, política del Partit Popular, em fa enyorar fins els Grapo», són una mostra dels comentaris que han portat Strawberry al banc dels acusats.

En el judici, que se celebrarà a la seu de l'Audiència Nacional al carrer Génova de Madrid, el fiscal Carlos Bautista exposarà aquests set missatges considerats constitutius de delicte i en els quals el cantant -amb 8.000 seguidors a Twitter- al·ludia a ETA i als Grapo o als seus desitjos de regalar «un roscón bomba» al rei Joan Carles I pel seu aniversari.

Una violència «artística»

Abans d'arribar a judici, la causa contra Strawberry ha sofert certes vicissituds després que el jutge instructor, José de la Mata, acordés arxivar-la en contextualitzar aquests comentaris en l'estètica «provocadora, irònica i sarcàstica» de l'imputat, que en la seva «particular concepció de l'art» busca «generar en els receptors pertorbació, disconformitat o escàndol», fent fins i tot al·lusions a la violència com a «recurs artístic».

La Fiscalia va recórrer aquest arxivament i la Sala penal de l'Audiència Nacional ho va admetre parcialment i va revocar en part la decisió de De la Mata obligant-lo a processar-lo per portar-l0 a judici per enaltiment del terrorisme.