És la primera vegada que un paisatgista de l'Estat rep aquest títol en una universitat estrangera

Un dels seus projectes estrella, la recuperació del paratge que havia ocupat el Club Med al Parc Natural del Cap de Creus, és un referent mundial en arquitectura del paisatge

L'arquitecte del paisatge Martí Franch (Barcelona, 1971), fundador i director de l'estudi d'arquitectura del paisatge EMF de Girona, serà nomenant Doctor Honoris Causa en disseny per la Universitat de Greenwich (Londres) el proper dia 21 de juliol. És la primera vegada que un paisatgista de l'Estat espanyol ha estat designat Honoris Causa per una universitat estrangera. No és casualitat que hagi rebut aquest títol a Anglaterra, ja que en aquest país l'arquitectura del paisatge és una disciplina que gaudeix de gran prestigi. La universitat de Greenwich, on Martí Franch es va graduar en arquitectura, paisatge i disseny l'any 1998, premia amb el títol d'Honoris Causa ex alumnes que en la seva disciplina han aconseguit gran reconeixement internacional i que constitueixen un model a seguir per als actuals estudiants del centre universitari. Sobre Martí Franch, la universitat destaca que ha estat descrit per la prestigiosa revista Harvard DesignMagazine com "un dels arquitectes del paisatge contemporanis més influents de la seva generació" i remarca que tot i la seva joventut ha aconseguit grans èxits i nombrosos premis, entre ells els més prestigiosos en arquitectura del paisatge.

Generositat, mirada poètica i esperit de recerca

La Universitat de Greenwich li reconeix a Martí Franch la seva capacitat per interpretar cada espai on hi desenvolupa un projecte i fer-li un vestit a mida, sense invertir grans pressupostos i tenint molt present el seu ecosistema i les persones que l'han d'utilitzar, amb l'objectiu que se l'apropiïn. Segons destaca Sue Anne Ware, rectora de la facultat d'arquitectura de la Universitat de Newcastle, Austràlia, i directora de la tesi de Martí Franch, generositat, mirada poètica i esperit de recerca es donen la mà en els projectes d'intervenció en el paisatge que idea i dirigeix Martí Franch, que es guia sempre per la sentència de Marcel Proust: "El veritable viatge de descoberta no consisteix a buscar nous paisatges, sinó a tenir nous ulls" . Sovint seguint aquesta idea, l'obra d'EMF no busca modificar el paisatge, sinó fer-li descobrir al visitant des d'una nova perspectiva.

Premis

Des del seu estudi de Girona, junt amb un equip de professionals multidisciplinari, Martí Franch ha ideat i dirigit nombrosos projectes d'arquitectura del paisatge a Catalunya, França, Itàlia i Suïssa. Diversos dels seus projectes han estat guardonats amb els més prestigiosos premis internacionals en disseny paisatgístic. L'obra que li ha valgut més premis i més reconeixement internacional és la intervenció en el paratge de Tudela-Culip, al Parc Natural del Cap de Creus, on, en col·laboració amb Ton Ardèvol, d'Ardèvol Consultors Associats, van redactar i dirigir, entre 2005 i 2010, un ambiciós i innovador projecte per esborrar la petja deixada per la ciutat de vacances Club Med i per retornar a aquest paratge singular la seva topografia, vegetació i encant original, reivindicant el protagonisme de les roques escarpades, el mar i el vent, sense deixar de banda l'ús social d'aquest espai. Entre els guardons de referència mundial rebuts per aquest projecte figura el de la Biennal Europea del Paisatge (2012) i el de l'American Society of Landscape Architects (2012). També va rebre el premi de Bones Pràctiques en la Conservació d'Espais Naturals Protegits d'EUROPARC i la Fundación Fernando González Bernáldez i el premi d'arquitectura i del jurat de cultura de les comarques de Girona (2011), i va ser finalista dels premis FAD de Barcelona (2012), entre d'altres.

Altres projectes dirigits per Martí Franch que han estat guardonats són el dels jardins públics de Can Framis-Museu d'art contemporani Vila Casas, al districte 22@ de Barcelona, realitzat amb l'estudi BAAS (Projecte Premi Ciutat de Barcelona, finalista dels premis de la Biennal Europea del Paisatge al 2010 i finalista del Premi Europeu de l'Espai Públic, també al 2010) i el projecte MónNatura Delta de l'Ebre-Eco museu, que ha facilitat la recolonització de la vegetació i fauna autòctona i ha recuperat les antigues salines de Sant Antoni (Premi de Turisme Responsable de Catalunya, al 2013). A Barcelona recentment ha inaugurat l'interior d'illa de Germanetes amb una gran acceptació dels veïns. També ha col·laborat amb el projecte dels espais exteriors Projecte d'El Bulli 1846 a Montjoi.

Altres projectes destacats

Martí Franch encapçala l'equip que idea i executa l'anomenat Projecte de la Vora de Girona, que pretén cosir una trama blau-verda, una gran infraestructura verda d'espais naturbans de proximitat, dignificant entorns menystinguts o ocults per la vegetació, com ara les ribes del riu Ter, on en un tram s'ha creat una platja fluvial que els gironins ja s'han fet seva. El projecte segueix la metodologia de la gestió diferenciada i ha captat ja l'atenció de paisatgistes d'arreu de món.

A l'estranger, l'estudi de Martí Franch treballa en diversos projectes, com ara l'ecobarri de Bordeus, el Museu de l'Aeropostal a Tolosa, el Parc de la Pau a l'antic aeroport de Vicenza (Itàlia), els jardins de l'Hospital de Medicina integrativa de Lausana (Suïssa), o l'ordenació dels marges del riu Têt a Perpinyà.

Currículum

Martí Franch (Barcelona, 1971) és arquitecte del paisatge per la Universitat de Greenwich i enginyer tècnic agrícola per l'Escola Tècnica Superior d'Agricultura de Barcelona (ETSAB). Des de 2001 és professor extern a diversos màsters de l'ETSAB. Va fundar l'estudi EMF a Girona el 1999 després de formar-se a Londres, Amsterdam i Berlín. Gràcies a l'excel·lència i prestigi dels seus projectes se'l crida sovint a fer conferències arreu del món. Els seus projectes han aparegut en publicacions especialitzades de 18 països.