El patronat del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) va decidir ahir interposar un recurs d'apel·lació contra la sentència del jutjat d'instrucció número 2 d'Osca en relació amb les pintures murals que conserva procedents del monestir de Sixena.

La Generalitat ja va anunciar el passat 5 de juliol que presentaria un recurs davant l'Audiència d'Osca contra la decisió de la titular del Jutjat de Primera Instància número 2 d'aquesta ciutat que condemna el MNAC a tornar les pintures murals romàniques de la sala capitular del Monestir de Sixena al seu lloc d'origen.

El conseller ja va expressar el seu «absolut convenciment que seria una temeritat i una imprudència arrencar les pintures murals, que estan adherides a una fusta perquè aguantin, i que procedíssim a traslladar-les a Sixena, a causa del seu estat».

Segons un comunicat, el MNAC apel·la perquè entén que la sentència 51/2016 del 4 de juliol del 2016 té «una fonamentació que és contrària a l'ordenament jurídic».

El patronat ha decidit, també, per unanimitat «instar el director del MNAC, Pepe Serra, perquè amb caràcter urgent encarregui als serveis de Restauració i Conservació Preventiva del museu un estudi sobre els riscos que podria originar el trasllat de les pintures murals objecte del plet, que puguin amenaçar la seva integritat i deguda conservació».

D'altra banda, respecte a altres obres d'art que també s'han de traslladar a Aragó, el Patronat considera que «la data del 25 de juliol del 2016 fixada pel jutjat resulta inassumible per poder dur a terme els tràmits necessaris».