Ésdansa, el festival de dansa d'arrel tradicional, celebra aquest any la 34a edició dels dies 22 al 27 d'agost a Les Preses. El festival compta amb la participació d'artistes d'arreu del món i proposa una mirada de 360 graus a aquest àmbit, des de les danses vives que encara es ballen, fins a aquells que fan noves creacions a partir de l'arrel tradicional.

Entre els artistes de l'edició d'enguany hi ha Kukai Dantza, que proposa un itinerari d'espectacles contemporanis creats a partir de la dansa tradicional èuscara. També es podran veure espectacles com Sols, de Jordi Rubio i Carles Belda; Tants Records de l'Esbart Sant Cugat i Pere Martínez Quartet, i Esvorell de Magí i Joana Serra. A més, s'hi podran veure balls tradicionals de Botswana, Bangladesh, Moldàvia, Buriàtia i Colòmbia.

Per al director d'Ésdansa, Jordi Fosas, aquest festival se celebra per «donar a conèixer aquests balls tradicionals i que la cultura continuï vigent».

El festival també comptarà amb la participació de l'Esbart Sant Cugat amb Pere Martínez Quartet, que portaran el que es defineix com la Nova Dansa Catalana.

Pere Martínez, cantaor sortit de la pedrera del Taller de Músics, va explicar ahir com el repertori sorgeix de «les ganes d'aproximar-se a la cultura tradicional» amb una barreja del flamenc que ell fa.

Durant el festival es lliurarà el Premi Delfí Colomé que, amb una dotació de 10.000 euros, busca guardonar el millor projecte de creació i producció en dansa d'arrel tradicional.

D'altra banda, la creació de dansa prendrà un protagonisme especial gràcies a Esdansa'T, un programa de formació en què oferiran 130 hores de tallers de formació en dansa tradicional.