vivim en temps teòric de vacances, tot i que molts, a causa de la situació econòmica, no en podeu fer. D'altres treballeu més que mai al servei dels turistes que ens visiten i dels qui fan vacances atenent els vostres negocis i contractes laborals. Però potser almenys alguns dies o algun dia podreu «fer de turistes», ni que sigui per unes hores, a destinacions properes. Pensant en els cristians quan esdevenim «turistes», fa anys vaig escriure un decàleg, unes pautes amb la intenció d'ajudar-nos a viure aquests dies. Ha passat un temps, vivim noves experiències i per això m'ha semblat interessant actualitzar-ho.

1. Respectar la natura. No la malmetis escampant deixalles arreu, esmicolant la flora o maltractant la fauna i els seus espais vitals. A la platja, a la muntanya, al camp... esforça't per mimar aquest tresor comú que és la natura. Més encara, exerceix la contemplació i descobreix la primera carta d'amor que Déu t'ha adreçat.

2. Durant les vacances no t'avergonyeixis de la teva fe o dissimulis el fet de ser cristià. Tindràs moltes ocasions, en converses, opinions, preguntes... d'esdevenir testimoni de Jesús amb humilitat, però amb convicció i alegria. Sense fer-ne propaganda sigues capaç de donar raó de la teva fe i de la teva esperança, sempre que s'escaigui.

3. Jesús, el Senyor, no fa vacances i et vol acompanyar en les teves. Per això participa en l'Eucaristia del diumenge siguis on siguis. Quan entris en una església, no et limitis a contemplar la seva bellesa o el seu patrimoni. Cerca algun moment de pregària, de comunicació personal amb el Senyor.

4. Les vacances o els dies de festa ho són de tota la família. Dialoga, juga, passa-t'ho bé amb la família sense pressa. Sobretot busca moments per escoltar i parlar, ja que sovint el ritme ordinari durant l'any no ho afavoreix.

5. Fes molta atenció a la teva vida i a la vida dels altres. La vida és un gran do de Déu. Evita els riscs innecessaris i sigues prudent en la conducció de vehicles, en les activitats de lleure o esportives d'un cert risc.

6. Valora l'amistat. Tens una bona ocasió per compartir amb altres persones pensaments, opinions, gustos i distraccions. [...] (extret del Full Parroquial).