El conseller de Cultura, Santi Vila, va anunciar aquest divendres que la Generalitat ha iniciat un nou procediment judicial per evitar el trasllat dels béns del monestir de Sixena que es troben al Museu de Lleida i al Museu d'Art Nacional de Catalunya (MNAC). Es tracta d'una petició de nul·litat d'actuacions, en concret contra les resolucions del jutjat d'Osca que ordena el retorn provisional dels béns a Sixena el proper 25 de juliol.

En una compareixença al mateix Museu de Lleida, després d'una reunió del plenari del Consorci, Vila va explicar que aquesta nova acció judicial, que ja ha estat presentada davant del jutjat número 1 d'Osca, s'adopta perquè «considerem que les resolucions adoptades per la jutgessa ens situen en una clara posició d'indefensió que, a més, vulneren drets fonamentals constitucionals».

En el procediment es demana la nul·litat de les dues resolucions que ordenen l'entrega de les peces i, per tant, que se suspengui l'execució provisional de la sentència.

Vila s'havia mostrat partidari inicialment de complir la sentència judicial però tots els grups del Parlament, a excepció de C's, van demanar al govern que les obres es quedin a Catalunya i, d'altra banda, des de la societat civil lleidatana es van sentir moltes reclamacions en el mateix sentit.

D'altra banda, el conservador del Museu de Lleida, Albert Velasco, ha contradit els arguments de la jutgessa d'Osca mitjançant una sèrie de piulades a Tuiter on indica el «cas flagrant que invalida aquest argumentari». S'ha referit a la Catedral d'Osca, que va ser declarada Monument Nacional el 1924, i segons la documentació recollida per Velasco, va vendre obres més enllà d'aquesta data.

Hi ha diverses peces del monestir per diferents museus de l'Estat, una d'elles venuda al 2002 al Prado, pero no les reclamen.