Fer nou tot l'antic cinema Modern de Girona, rehabilitar l'edifici que fins a l'any 1999 va seduir els gironins amb el glamur de Hollywood, pel·lícules de culte o cintes X, costarà uns 2,5 milions més IVA, és a dir, uns 3 milions, ha concretat l'alcaldessa, Marta Madrenas, després que dilluns passat presentés un pla de les indústries culturals que inclou la reforma de la tercera planta de l'edifici.

Cal prestar atenció per entendre el puzle de la reforma integral d'un edifici que l'Ajuntament va assumir l'any 2001 i que avui, a excepció de la planta que ocupa el cinema Truffaut, manté l'aire deliciosament decadent i malenconiós de les coses abandonades, especialment després que fa uns anys s'enfonsés la teulada de la sala gran de l'antic cinema.

Ara per ara no hi ha res en ferm. Si bé el ple de dilluns va aprovar la reforma de la tercera planta de l'antic cinema per crear-hi l'Oficina de Gestió de les Arts i altres dependències incloses al pla de les indústries culturals, aquesta part del projecte no es podrà tirar endavant si no prospera una subvenció del fons europeu Feder. L'Ajuntament té previst demanar al setembre a Governació de la Generalitat, que és qui gestiona el fons Feder, una subvenció 2,2 milions per al pla de les indústries culturals, valorat en 4,4 milions.

D'aquest total, només el 40% (1,6 milions) es pot destinar a obra. El que va aprovar el ple dilluns, amb els vots a favor de tots els grups i l'abstenció d'ERC, és destinar aquests 1,6 milions, en cas de rebre's, a les obres per fer l'esmentada Oficina de Gestió de les Arts, a més d'accessos, ascensors, cablejats i tot el que pugui ser considerat "zona comuna" de l'antic Modern.

El 60% restant dels 4,4 milions del pla de les indústries culturals es destinarà, segons la regidora Glòria Plana, a despeses de gestió, adquisició de maquinària, elaboració d'informes, treballs tècnics i despeses de personal de l'Oficina de Gestió de les Arts. "Ho estem perfilant per presentar-ho a la Generalitat", va dir Plana.

Això solucionaria la tercera planta de l'antic cinema, però quedaria pendent la resta de l'edifici. Madrenas va remarcar que en el pressupost d'aquest 2016 ja hi ha 800.000 euros reservats i caldrà trobar més diners.

Però per fer què? Doncs el que pactin els grups municipals. Madrenas ha estat taxativa en aquest sentit en declaracions al Diari de Girona: "Jo no puc parlar d'usos perquè ho he de pactar amb tots els grups municipals".

Ara bé, l'alcaldessa també ha confessat que tot sembla indicar que hi ha consens a fer una segona sala del cinema Truffaut i cobrir l'antiga gran sala que ara té la teulada enfonsada per convertir-la en una sala polivalent.

Fins a 90 "agents" de les comarques gironines, com ara l'escola de teatre El Galliner o l'empresa Bitò Produccions, han treballat durant un any per decidir el destí de la tercera planta del que va ser un cinema cèntric i popular.