La primera Plataforma de Suport a les Altes Capacitats d'Espanya a internet, que es va crear fa un any, farà una campanya entre els pediatres espanyols per conscienciar-los de la necessitat de detectar als nens superdotats per evitar-los les patologies o trastorns mèdics que sovint desenvolupen.

"És bàsic que els pediatres coneguin quines són les altes capacitats, ja que si no es detecten i no s'intervé en aquests nens, poden desenvolupar trastorns en la salut", explica la portaveu de la plataforma, la infermera catalana Maria Dolors Rius.

En aquest sentit, la pediatra de l'Hospital de Vic Maria Viñolas, mare de tres fills amb altes capacitats intel·lectuals, màster en Altes Capacitats i una de les professionals que treballarà en la campanya que arrencarà al setembre, explica que "és bàsic" detectar aquests nens per evitar problemes posteriors com "irritabilitat, nerviosisme, depressió, i fins i tot malalties de la pell, entre d'altres afeccions".

La plataforma va néixer el juny del 2015 amb l'objectiu de concentrar tota la informació relativa a les altes capacitats intel·lectuals, "per orientar famílies, docents, i altres especialistes interessats en aquest tema".

La plataforma arriba ja a les 5.600 famílies i professionals associats, segons informa Rius, qui valora com a "molt positiu" aquest primer any del seu funcionament.

A l'octubre del 2015, coincidint amb l'inici del curs escolar, la plataforma va portar a terme una campanya en els més de 23.000 centres educatius espanyols per informar, sensibilitzar i identificar els alumnes amb altes capacitats intel·lectuals d'Espanya. Com a resultat de la campanya, diversos centenars d'escoles i d'orientadors es van interessar en els recursos que ofereix la plataforma per detectar als alumnes d'aquestes característiques i intervenir sobre ells, explica la portaveu.

Aposta per l'emprenedoria

En aquest moment, la plataforma participa en el programa en línia "Joves Transformadors", el primer a Llatinoamèrica i Espanya per a joves d'altes capacitats d'entre 13 i 20 anys, creat amb l'objectiu d'estimular la creació de patents, startups, i emprenedories socials.

En el marc d'aquest programa, professionals de la Singularity University de Silicon Valley, professors de Stanford, Yale, i de la Càtedra Unesco de Barcelona, entre altres entitats, treballen en línia amb els 5.000 joves superdotats seleccionats a Espanya i Llatinoamèrica.