Curtmetratges com la comèdia En Alabama, sí, de 14 minuts de durada, amb direcció de Pablo Lapastora; el western Champion, de 19 minuts, del suecs Måns Berthas i Daniel Burman; o la també comèdia Hostal Edén, de 13 minuts, de Gonzaga Manso, participaran a la secció oficial competitiva del nou Festival Internacional de Curtmetratges de la Bisbal d´Empordà, que es celebrarà els dies 5 i 6 d´agost als jardins Torre Maria, un espai a l´aire lliure que rebrà l´animació de les projeccions a les nits entre les 21.30 i la 1 de la matinada. El 1700 cafè també serà un espai del festival.

Entre les pel·lícules a concurs també hi ha La última partida, amb direcció dels gironins Pere Solés i David Gimbernat. La gala del palmarès tindrà lloc el dissabte dia 6 amb la presentadora Carolina Ferrer portant la batuta de l´acte. Hi ha en joc un primer premi de 200 euros al millor curt i un premi de 100 euros que decidirà el públic. També es lliuraran quatre mencions.

La majoria dels directors que s´han presentat al nou festival procedeixen del món amateur, com ha fet notar Míriam Ortós, col·laboradora d´un festival que pretén fomentar la iniciació a la producció audiovisual en un territori fins ara amb escasses iniciatives del sector. D´altra banda, Mari Luz Diaz, membre de l´organització, ha dit que el festival té voluntat internacional però «serà proper i intentarà transmetre l´emoció i la passió pel cinema que tenen els seus organitzadors».

En aquesta primera edició, han participat al festival uns 2.500 curtmetratges de més de 100 països. Paral·lelament, també s´ha convocat un concurs jove per a estudiants dels instituts de la Bisbal.

A més, el festival té una secció fora de concurs que permetrà als assistents veure pel·lícules com Ruleta, del director Álvaro Carmona, amb l´actor Miki Esparver.

D´aquesta manera, la Bisbal vol ser protagonista i acollir realitzadors audiovisuals i altres agents involucrats a la indústria cinematogràfica.

Entre els actes paral·lels destaca la conferència que oferirà Joan Buhigas, rigger freelance, que oferirà una pinzellada sobre el rigging, una tècnica d´animació de personatges.

El Festival Internacional de Curtmetratges de la Bisbal d´Empordà serà també un fòrum on veure diferents maneres de narrar històries mitjançant el llenguatge cinematogràfic. En aquest sentit, els espectadors tindrà accés a projeccions com Underworld (1983) amb personatges de Quim Monzó i alguns actors coneguts del panorama cultural gironí.

També es projectarà un curt de Tomàs Mallol (1972) o En la Azotea, de Damià Serra (2015), entre altres peces convidades que obriran el festival, per revisar l´evolució del curtmetratge des dels seus inicis fins a l´actualitat.

El curtmetratge, aquest primer contacte amb el cinema de qualsevol aspirant a treballador del setè art, tindrà els seus dies de glòria a la Bisbal, població que vol cobrir la manca d´activitat cinematogràfica al municipi, creant un espai per als realitzadors locals, tant amateurs com professionals.