Girona celebrarà aquest diumenge el 130è aniversari de la inauguració i posada en funcionament del sistema d'enllumenat elèctric de la ciutat.

Aquesta efemèride coincidirà diumenge amb la jornada de cloenda de la tercera edició del Festival Internacional de Mapping de Girona (FIMG), un festival que omplirà durant tot el cap de setmana de projeccions els carrers, ja que la llum és precisament un dels atractius principals mitjançant videoprojeccions en façanes d'edificis singulars de la ciutat.

L'enllumenat públic de Girona va ser inaugurat el 24 de juliol de 1886 per iniciativa de l'Ajuntament per substituir l'enllumenat de gas existent fins aleshores.

Girona es va convertir en la primera ciutat de l'Estat espanyol en fer una instal·lació global d'enllumenat elèctric als seus carrers amb la col·locació de làmpades d'incandescència nodrides per corrent altern.

La instal·lació va ser encarregada a la casa Planas i Flaquer i es va ubicar a la Central del Molí. Tres anys abans de la inauguració, es va instal·lar una dinamo a la central i es va fer un petit assaig d'enllumenat per electricitat, que va anar a càrrec de Narcís Xifra.

El 1884 es va nomenar una comissió per estudiar la substitució de l'enllumenat de gas per l'elèctric i el 1885 es van instal·lar cinc llums d'arc voltaic a la ciutat: quatre a la rambla de la Llibertat i d'Àlvarez i un a la plaça de la Constitució.

D'altra banda, avui començarà el II Congrés Internacional de Llum i Mapping, un espai de debat i reflexió per a professionals, artistes i estudiants del sector, que se celebra fins dissabte al CaixaForum de Girona.

El Congrés comptarà amb la presència d'artistes com Joanie Lemercier (FR), icona de la revolució del mapping i el videoart; Pablo Valbuena (ES), dedicat a la transformació dels espais a través de la llum; Ali M. Demirel (GER), dissenyador d'escenografies per a artistes com Richie Hawtin, Eloi Maduell i Santi Vilanova (ES), de l'estudi audiovisual Playmodes, encarregats de l'espectacle inaugural del FIMG 2016, i Laszlo Bordos (HU), artista 3D especialitzat en vídeoprojecció mapping per a instal·lacions en teatres i òperes, entre d'altres.

En el camp del comissariat, el Congrés comptarà amb la presència de Juliette Bibasse (FR), productora independent d'art digital; Amar Mulabegovic (CZ), cofundador del prestigiós festival de videomapping Signal de Praga; Shane Walter (UK), reputat director creatiu en l'àmbit digital, i Arcadi Poch (ES), comissari d'art urbà, entre d'altres.