El Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) i més de seixanta organitzacions reformularan en un congrés els nous reptes de la professió, com l'accés a un habitatge digne, la sostenibilitat o l'estalvi energètic, segons va explicar ahir el seu degà, Lluís Comerón.

La lluita contra el canvi climàtic, la renovació d'edificis i barris obsolets i la construcció de ciutats que impulsin la igualtat d'oportunitats són altres dels temes que es debatran en aquest congrés, que ahir es va inaugurar oficialment i durarà sis mesos.

Comerón va destacar que el congrés estarà obert a tota mena de professionals i als ciutadans perquè ara es fa necessària la incorporació dels usuaris en la presa de decisions a l'hora de configurar una ciutat.

També s'abordarà com acabar amb les desigualtats que genera el sistema econòmic actual, i veure com des del sistema urbà és com millor es pot lluitar contra aquesta situació.

El degà va reiterar que com és un projecte col·lectiu dels ciutadans i del que volen de les ciutats, el congrés tindrà un format poc habitual, i les entitats que s'han sumat faran que la mirada a la realitat es faci des de molts punts de vista, i no des d'una única mirada.

El congrés arrenca amb un debat i acabarà amb unes conclusions que es construiran al llarg dels gairebé sis mesos de les sessions.

En presentar aquest congrés s'ha puntualitzat a més que és un certamen promogut per Catalunya al qual s'ha convidat a institucions d'àmbit català, nacional, institucional i internacional, ja que entre els actes previstos alguns seran fora, a Venècia, a Balears o a Madrid, i possiblement fins a Rio de Janeiro quan acabin els Jocs.

Per al degà, ara hi ha un desajust sobre com es veu l'arquitectura a partir de la formació i de la realitat, mentre al segle XIX es definia qui seria metge, arquitecte o economista, i en el XX es va construir el referent de les especialitats.