cervell i paraula

25.07.2016 | 07:11

«Hi ha una constatació que sembla important: Ara per ara, el bisturí , més precís en el cervell humà continua sent la paraula».

Aquest títol sembla un enunciat de tesi doctoral. Tot és molt més senzill. M'explico: he llegit «La contra» de La Vanguardia del dijous 14 de juliol. Una entrevista molt interessant a un famós neuròleg i psiquiatre americà: Karl Deisseroth . Com diu el nom d'«optogenètica», poden «veure» el cervell del ratolí en acció .
Si no ho entenc malament, actuen sobre el cervell, amb impulsos externs, i han «aconseguit desconnectar els circuits d'addicció a l'heroïna». Així estudien la conducta en relació amb les emocions: por, memòria, angoixa... Però hi ha una constatació que em sembla important: Ara per ara, el bisturí més precís en el cervell humà continua sent la paraula. Nosaltres podem veure ara com actua sobre el cervell i el modifica acaba fent una valoració de la paraula, que és que una idea, és un so que «arrossega també amb ella fragments de la teva vida i de la dels altres». La sensació que m'ha produït l'article d'aquest savi ha estat un immergir-se en el món misteriós del ser humà i de la seva expressió parlada. Els animals s'expressen, però l'home parla, comunica el seu jo, manifesta amb una claredat sense ombres la seva riquesa interior o el seu món desolat. La primera paraula d'una criatura és celebrada amb una joia profundament humana.
El neuròleg americà em fa pensar amb el bisbe Torras i Bages que diu que «entre el pensament i la seva expressió, és a dir, la llengua, hi ha una relació íntima, com entre el motllo i l'emmotllat... Aqueix produït d'ambdues formes la filosofia i la literatura d'un poble». Un món materialista desvaloritza la paraula. Abans, una encaixada de mà tancava un tracte. Era una paraula a la intempèrie però més sòlida que la roca. Sant Joan diu que el Verb es va fer carn: anomena paraula a la segona persona de la Santíssima Trinitat.
Déu Fill es fa paraula humana per dir-nos que només d'Ell ve la Salvació, que ha encetat un diàleg d'Amor que dóna sentit a la vida i la transforma en Vida.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema