Avui s'acaba el termini marcat per la jutgessa d'Osca per traslladar a l'Aragó de forma provisional les 97 obres d'art en litigi del Monestir de Sixena que estan al Museu de Lleida i el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). El 27 de febrer de 2015 va tenir lloc el judici sobre la propietat d'aquestes obres i el jutjat d'Osca va dictar sentència favorable a l'Aragó, obligant al trasllat. La Generalitat va presentar un recurs a l'Audiència que encara no s'ha resolt, però el govern aragonès va demanar l'execució provisional de la sentència i la jutgessa hi va accedir.

Totes les accions judicials que s'han fet des de Catalunya per evitar el trasllat no han fructificat. La Generalitat va anunciar la setmana passada que el Consell de Govern aprovarà demà dimarts el trasllat a l'Aragó de les 53 obres d'art de Sixena que es troben al MNAC perquè no formen part del catàleg de béns protegits; però no les 44 obres que estan al Museu de Lleida perquè formen part d'una col·lecció, estan catalogades i protegides per la Llei catalana de Patrimoni.

Possible intervenció policial

Ara, sembla que la mesura s'acordarà demà i llavors caldran "uns dies" per traslladar les 53 obres del MNAC, segons Cultura. Així doncs, es compliria només part de l'ordre (faltarien les de Lleida) i tard, ja que el termini acaba avui. Caldrà veure com respon l'Aragó, perquè tant els serveis jurídics del govern aragonès com de Vilanova de Sixena han demanat al jutjat la intervenció de la policia judicial per agafar les 97 peces.