"Tita va portar a la vida del baró Thyssen molta alegria de viure i el va ajudar a complir el seu major desig, que era que el nucli de la seva col·lecció privada romangués reunit i accessible al públic perpètuament", sosté el marxant d'art Simon de Pury.

De Pury va ser conservador de la col·lecció del baró Thyssen-Bornemisza a Villa Favorita, marxant, col·leccionista i responsable durant anys de la casa de subhastes Sotheby's a Europa, i ha escrit El subastador (Turner), on repassa les últimes dècades del mercat de l'art i dels seus protagonistes a través de les seves vivències, xafarderies, anècdotes i secrets d'artistes i milionaris.

Simon de Pury (Basilea, Suïssa, 1951) ha recordat en una entrevista que quan era jove i estava començant al món de l'art, "fa uns segles", va llegir el llibre Haute Curiosité, de Maurice Rheims, el subastador més important del París del moment.

"Aquesta és la vida que m'agradaria portar", va ser la seva conclusió i al llarg dels anys ha sentit que aquest desig "s'ha complert àmpliament" i va decidir plasmar la seva experiència en el seu propi llibre.

De Pury afirma a El subastador que "al món de l'art, el coneixement de l'art i dels compradors era poder: tenir coneixements equivalia a poder fer negocis". Ell els tenia i li van permetre tractar amb l'elit. El mes que ve anirà de vacances a Los Angeles (EUA) "per visitar estudis d'artistes, ja que alguns dels artistes actuals més talentosos viuen i treballen allí". També està "particularment fascinat" amb l'art contemporani que es fa a Àfrica.

En la seva carrera ha conegut molts professionals i destaca el suís Ernst Beyeler, del que diu que tenia una forma de fer el seu treball de "comprar i vendre" que resultava tan màgica i atractiva "com la pròpia creació artística".

Peter Cecil Wilson, el gairebé mític president de Sotheby's que "traspuava superioritat" era "l'home més cortès" que va conèixer, però per sobre de tots ells figura el baró Thyssen. Són nombroses les pàgines del llibre que dedica a Heini Thyssen. "No només va canviar la meva vida, sinó que va fer la meva vida".

Simon De Pury manté relació amb Francesca, filla del baró i col·leccionista d'art contemporani. "Mentre el seu pare es va centrar gairebé en artistes morts, Francesca va dedicar les seves energies a joves artistes emergents".