El conseller de Cultura, Santi Vila, va lamentar ahir que el litigi amb el govern aragonès per les obres d'art de Sixena hagi arribat fins al retorn provisional d'obres abans de tenir una sentència definitiva.

El dia que les 53 peces que custodiava el MNAC han arribat al monestir d'Osca, Vila va reiterar que el litigi ÷continua» i que «per no tensar» les relacions el més prudent hauria estat esperar que les sentències fossin fermes.

A més, el conseller va carregar contra els «interessats» a alimentar la confrontació entre aragonesos i catalans i va recordar que aquest és un conflicte civil i no «identitari».

Vila va ironitzar amb aquells que, tant a Catalunya com a l'Aragó «no havien trepitjat mai un museu i ara són garants de la cultura i el patrimoni».

Vila va agrair la «solidaritat» de la resta de consellers del Govern català, i en especial els d'ERC, envers a la decisió d'accedir el retorn provisional de les obres d'art de Sixena custodiades pel MNAC.

«S'han fet co responsables d'aquestes decisions i ho agraeixo molt», els va dedicar el conseller que fa uns mesos va veure frustrat un intent d'acord amb el govern de l'Aragó per una cessió d'obres similar a la que s'ha efectuat ara.

Amb tot, Vila no es va mostrar content amb l'evolució d'aquest litigi ni amb el fet que el retorn provisional s'hagi executat per ordre del jutge quan encara no hi ha sentència ferma sobre la propietat de les obres en disputa (la Generalitat ha recorregut la sentència del jutjat d'Osca a l'Audiència Provincial, i encara podria fer-ho al Tribunal Suprem si l'Audiència torna a fallar contra els seus interessos).

El conseller, a més, va aprofitar per reiterar que amb independència «d'on siguin les obres», el litigi segueix obert. També, és clar, per la resta d'obres d'art en disputa i que custodia el Museu de Lleida.