Set segles després de la seva mort, la filosofia de Llull es manté viva per a la cantautora Maria del Mar Bonet que ahir va unir al Palau de la Música dos dels seus treballs més emblemàtics, Alenar i Amic Amat, tots dos sota la influència del pensador mallorquí, l'obra del qual és per a ella «un llibre d'autoajuda».

A pocs mesos de complir els 50 anys de trajectòria professional, la mallorquina reivindica, dins del Festival Mas i Mas, la figura de Llull, un referent per a la cantant i compositora al llarg de la seva vida, en la qual ha tornat a rellegir-lo moltes vegades, «sempre descobrint coses noves».

Reconeguda com una de les veus més rellevants de la Nova Cançó, Bonet va decidir revisar el seu disc Alenar, publicat el 1977, seguint la proposta dels directors del festival Blues & Ritmes de Badalona, que van trobar en el seu esperit i la seva barreja de gèneres, des de blues a música d'arrel, passant per ritmes andalusos, una inspiració per modelar el seu certamen.

«M'il·lusiona que després de tants anys d'editar un disc les noves generacions vulguin reivindicar el que vaig fer», reconeix la cantant, que va acollir la proposta amb entusiasme i que, encara que «evidentment» ella no és la mateixa cantautora que quan va començar, d'alguna forma la instrumentalització i l'esperit de les cançons d'Alenar són «molt semblants» a com es van concebre en el seu inicis.

De forma natural i progressiva, i després de portar la feina des del 1977 a diverses ciutats, i en veure que s'acostava la commemoració de l'any Llull, Bonet va sentir que havia d'unir el repertori acabat de recuperar amb la seva feina de 2004 Amic Amat, que dóna vida als poemes de Jacint Verdaguer sobre les paraules de Llull.

De la unió d'Amic Amat amb Alenar sorgeix un espectacle en el qual es «respira Llull», tal com indica el seu títol, Alenar Llull, ja que alenar prové d'«alè», detalla Bonet, que el 5 d'agost farà una col·laboració al festival Portalblau de l'Escala, en l'espectacle del cantant Josep Tero, també amb Marina Rossell.

La seva «passió» per l'art en majúscules i la seva «tossuderia creativa fins a la mort» són els dos aspectes que Bonet admira més del filòsof i beat, un dels pioners a usar el català escrit.

«Sempre hi ha un motiu per anar de la mà de Llull», assenyala l'artista, que destaca la multitud de facetes del mallorquí -filòsof, poeta, místic, teòleg i missioner- en aquest any commemoratiu i d'expansió de la seva obra.