Aliens a les tempestes polítiques i econòmiques, els Premis Literaris de Girona arriben a una nova edició consolidats com una cita prestigiosa de les lletres catalanes que rep originals de tot l'àmbit dels Països Catalans i que fins i tot incrementa la participació.

El president de la Fundació Bertrana, Joan Domènech, va presentar ahir orgullós a la premsa unes dades de participació més que dignes per a la ja 49ena edició del Premi Prudenci Bertrana, que ha rebut un total de 72 novel·les.

Després d'anys estabilitzat entre la vintena i la quarantena d'originals rebuts, el premi Bertrana es va disparar l'any passat fins les 74 obres a concurs. Les 72 d'aquest any permenten a Domènech defensar que l'any passat no va ser una cresta, sinó l'inici de l'estabilització del guardó a un grau superior d'acceptació.

El premi Miquel de Palol de poesia ha rebut 56 originals (per sobre dels 46 de l'any passat); el Carles Rahola d'assaig cau a 10 obres rebudes (per 19 del 2015) i el Ramon Muntaner de literatura juvenil també és fa curt amb un total de 8 obres a concurs (per 18 de l'any anterior).

Joan Domènech va oferir la roda de premsa al costat de Mari Àngels Planas, regidora d'Hisenda i Règim Interior, la qual va afirmar que «Girona trobaria a faltar aquests premis literaris si es deixessin de convocar».

El president de la Fundació Bertrana va explicar que, deprés de 14 anys, el president de la Generalitat tornarà a participar a la gala dels premis, ja que Carles Puigdemont ha confirmat l'assistència a un acte que se celebrarà el proper 22 de setembre a l'Auditori de Girona, a les 21 hores.

En resposta a preguntes dels periodistes, Domènech va admetre que queda oberta la possibilitat d'un increment de les dotacions dels diferents guardons que conformen els Premis Literaris de Girona, aprofitant l'ocasió que brinda l'any vinent el 50è aniversari del Bertrana, que coindideix amb el 150è aniversari del naixement de l'autor de Josafat.

Les dotacions actuals dels premis són les següents: Bertrana (30.000 euros), Miquel de Palol (2.400), Carles Rahola (6.000), Ramon Muntaner (6.000) i Lletra de cançó (2.000). El premi Cerverí té caràcter honorífic.

La gala d'aquest 2016 coincidirà amb el 75è aniversari de la mort de l'escriptor, fet que serà evocat d'alguna manera a l'escenari de l'acte de lliurament.

A més, l'efemèride es commemorarà dos dies abans (el 20 de setembre) a l'Auditori Viader de Girona amb la conferència de Ramon Solsona El meu amic Prudenci Bertrana i altres herois.

Les obres presentades als premis procedeixen de Catalunya, les Illes, el País Valencià i una prové del Regne Unit.