Una nova realitat virtual per viatjar al passat es posa a prova a Ventalló

La investigadora Laia Pujol convoca els veïns a examinar un 3D sobre el jaciment Çatalhöyük

01.08.2016 | 00:00
Homes neolítics del jaciment turc en una acció quotidiana, segons la recreació del projecte.
Homes neolítics del jaciment turc en una acció quotidiana, segons la recreació del projecte.

El cinema amb clàssics com Ben-Hur A la recerca del foc van aproximar l'home al somni de viatjar al passat, però les noves tecnologies de realitat virtual en 3D prometen fer un nou salt endavant extraordinari.
La investigadora de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Laia Pujol, treballa en un projecte de realitat virtual amb visor 3D que converteix en molt més versemblant l'experiència de retrocedir en el temps.
El projecte, anomenat "Learning of Archaeology Through Presence" (LEAP), que recrea la vida quotidiana al conegut jaciment turc de Çatalhöyük (7500 aC a 5700 aC), va ser sotmès el penúltim cap de setmana de juliol a valoració d'una quarantena de veïns de Ventalló, municipi empordanès on Laia Pujol té residència.
Segons ha explicat la investigadora, alguns veïns van respondre amb entusiasme a l'experiència, mentre d'altres van mostrar-se més escèptics. Però tots van participar d'un procés que els demana que responguin les qüestions d'un formulari d'un projecte científic que té per objectiu "aportar criteris teòrics i metodològics" per als museus, empreses o altres institucions que han d'encarregar reproduccions en realitat virtual amb vista a millorar la difusió dels jaciments arqueològics o altres elements del patrimoni.
Nascuda a Barcelona, Laia Pujol Tost és investigadora Marie Curie a la UPF. Ha guanyat diversos contractes i ajudes internacionals per desenvolupar aplicacions de noves tecnologies al Patrimoni Cultural. Ara és investigadora amb beca Marie Curie de la Comissió Europea.
Gràcies a la col·laboració de l'alcalde, Joan Albert Teixidor, que va cedir la niblioteca municipal, i Narcís Gasull Colomer i Salvi Puigbert Costal, que van convocar la gent de Ventalló i altres pobles, els veïns van poder posar-se als ulls el visor 3D, una autèntica màquina de viatjar en el temps.
El visor permet a l'usuari navegar a través de cinc recreacions de la vida quotidiana d'un poblat del neolític. Hi ha escenes a l'interior dels habitatges amb figures humanes incloses, la molta de gra al molí, la fabricació d'eines de sílex, un ritual de la mort, la cura d'un nounat o ramats i caçadors.
"Ens interessava que gent que no té relació amb el món acadèmic avaluïn el projecte per extreure conclusions després de veure el potencial de les noves tecnologies per viatjar al passat", ha comentat Pujol.
"No és una pel·lícula, sinó una recreació que permet en temps real interactuar amb un món que va existir fa milers anys", aclareix.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Escolta els finalistes de l´Intro 2016
Escolta els finalistes de l´Intro 2016

Escolta els finalistes de l´Intro 2016

Rooms i Edward Estlin disputaran la final el 3 de novembre a l'escenari de Sant Feliu de Fires de...

Els Mossos donen un conjunt de quadres al Museu de l´Empordà

Els Mossos donen un conjunt de quadres al Museu de l´Empordà

Les obres feia 14 anys que esperaven que el seu amo les reclamés Nou de les peces porten la firma...

La Mercè es converteix en una disco dels 70

FUNKY, FUNKY!Companyia: Orelles de xocolata.CC La Mercè, diumenge 23 d'octubre. Festival temporada...

Com acreditar-se i aconseguir entrades a la Festa del Cinema

Com acreditar-se i aconseguir entrades a la Festa del Cinema

Avui comencen tres dies de descompte en el preu de les entrades, però abans cal acreditar-se per...

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema