El papa Francesc va clausurar ahir a Cracòvia la XXXI Jornada Mundial de la Joventut (JMJ) amb una missa en què va demanar als joves que creguin en un "nou món sense odis o fronteres com a barreres".

A l'espectacular esplanada batejada com a Camp de la Misericòrdia, i davant prop de dos milions de joves que van passar tota la nit al ras, Francesc els va animar a defensar "una nova Humanitat".

Els va demanar que no facin cas de qui se'n pugui riure per creure "en una nova Humanitat, que no accepta l'odi entre els pobles ni veu les fronteres dels països com una barrera, i custodia les pròpies tradicions sense egoisme i ressentiment". També els va exhortar a lluitar pacíficament per l'honestedat i la justícia.

A l'homilia, Francesc va utilitzar un llenguatge col·loquial, replet de picades d'ullet a les noves formes de comunicació i a l'estil de vida de l'anomenada generació "mil·lenians" (nascuts entre 1980 i 2000), perquè el seu missatge els arribés millor.

Va començar posant l'exemple de Zaqueu, el "ric col·laborador dels odiats ocupants romans, la trobada dels quals amb Jesús va canviar la seva vida" i dels obstacles que va haver de passar.

Els va parlar de l'autoestima i del perill de "no sentir-se a l'altura" i tenir "una baixa consideració de nosaltres mateixos", i que "no només té a veure amb l'autoestima, sinó que afecta també la fe".

"Tu ets important! I Déu compta amb tu pel que ets, no pel que tens: davant ell, no val res la roba que portes o el telèfon mòbil que utilitzes; no li importa si vas a la moda, li importes tu. Als seus ulls, vals, i el que vals no té preu", els va animar.

També els va parlar de la necessitat de superar "la vergonya" i d'apropar-se a Déu com quan "una persona se sent tan atreta per una altra que s'enamora".

Un altre dels consells de Jorge Bergoglio als joves va ser dir un "no" fort "al dopatge de l'èxit a qualsevol preu i a la droga de pensar només en un mateix i en la pròpia comoditat".

També els va instar al fet que "entre tants contactes i xats cada dia", li puguin dedicar temps a l'oració i els va demanar que l'Evangeli es converteixi en el "navegador" del camí de les seves vides.

El 2019, a Panamà

En acabar la missa el pontífex va anunciar que Panamà serà el país que albergarà la propera Jornada Mundial de la Joventut, el 2019. Una notícia a la qual va reaccionar ràpidament el president panameny, Juan Carlos Varela: "El poble de Panamà se sent orgullós que el Sant Pare hagi reconegut al nostre país, els valors de pau, diàleg i convivència del qual són similars als que aporta la JMJ".