Els habitants de Canàries han viscut durant el juliol diversos d'aquests dies en què els núvols de pols del Sàhara «engoleixen» les illes, però pocs saben que, en aquesta ocasió, la calitja va arribar molt més lluny i es va notar a Mèxic i Texas (EUA), segons informa la NASA.

L'Agència Espacial Nord-americana ha elegit aquest cap de setmana com «imatge del dia» una fotografia captada el passat 19 de juliol sobre Canàries pel satèl·lit Aqua, enmig d'una espectacular tempesta de sorra que cobria tot Canàries i la costa del Sàhara Occidental i Marroc i s'estenia fins a la península Ibèrica.

La NASA subratlla que, durant el mes de juliol, quantitats massives de pols del desert del Sàhara van ser impulsades pel vent cap a l'Atlàntic, en direcció oest, i van arribar a la península del Yucatán (Mèxic) i Texas, després de creuar gairebé 8.000 quilòmetres.

«El Canal del Temps informava el passat 13 de juliol que la pols africana estava provocant dies ennuvolats i belles postes de sol a Texas, gràcies al transport de sorra a través de la capa d'aire del Sàhara», relata la NASA, al costat de la foto del satèl·lit Aqua.

Aquesta imatge, captada per un dels instruments de l'Aqua, el conegut com a Espectròmetre d'Imatges de Resolució Moderada (MODIS), mostra Canàries i gran part de l'oceà coberts per un vel de pols.

La foto també capta, de nou, les belles imatges que el vent dibuixa en xocar contra les illes més elevades, generant a sotavent remolins i reflexos en forma d'esteles al sud de Gran Canària, Tenerife, La Palma, La Gomera i El Hierro. No és la primera vegada que l'Agència Espacial?Nord-americana capta una imatge similar sobre l'arxipèlag canari, on aquest fenomen, tot i ser menys espectacular, és força habitual.