La Unesco estudia la possibilitat que meravelles situades a alta mar s'incorporin a la seva llista del patrimoni de la humanitat, a la qual fins ara no tenien accés per estar fora de la jurisdicció d'algun Estat, segons va indicar ahir l'organització. L'informe Patrimoni mundial d'alta mar: una idea que s'obre camí, presentat ahir per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco), conclou que incloure aquests llocs en el llistat contribuiria a la seva protecció.

«Com en terra ferma, les profunditats i les zones més apartades dels oceans alberguen llocs únics que mereixen un reconeixement igual al concedit al Parc Nacional del Gran Canyó a Estats Units o les illes Galápagos d'Equador», subratlla en el document la directora del centre del Patrimoni Mundial de la Unesco, Mechtild Rossler.

Per il·lustrar els llocs que entrarien dins el paraigua de la llista, l'organització en va assenyalar cinc, entre els quals el Dom Tèrmic, situat a prop de Costa Rica, «un oasi oceànic que serveix d'hàbitat i lloc de reproducció de nombroses espècies amenaçades». També hi ha el Cafè dels Taurons blancs, «únic lloc en el qual es reuneixen taurons blancs a tot el Pacífic Nord», i l'Atlantis Bank, «una illa fòssil submergida en aigües subtropicals de l'oceà Índic».

Completen els exemples dos llocs de l'Atlàntic, el mar dels Sargassos, que «hi ha un ecosistema al voltant d'una concentració d'algues flotants», i el Camp hidrotermal de la Ciutat Perduda, «un lloc situat a 800 metres de profunditat dominat per monòlits de carbonats que poden arribar 60 metres d'alçària».

Actualment, aquestes meravelles no poden beneficiar-se del reconeixement i la protecció de la Convenció de la Unesco perquè només els Estats poden proposar-ne la inclusió en la llista i la seva jurisdicció no arriba a alta mar.