Els Mossos d'Esquadra han detingut quatre persones com a presumptes responsables del robatori de 443 obres d'art de la col·lecció de l'artista Montserrat Gudiol, entre les quals hi ha obres atribuïdes a Murillo i al Greco. La policia va informar ahir que el robatori es va produir a final de l'any passat, després de la mort de Gudiol, i que les detencions es van practicar el 7 de juny. Els Mossos continuen la investigació per determinar qui va facilitar la informació necessària per portar a terme el robatori als lladres, tres dels quals tenen nombrosos antecedents i un d'ells ha ingressat a la presó.

Després de la mort de l'artista, els detinguts van accedir al magatzem on els fills de Gudiol havien dipositat les obres d'art després d'inutilitzar les alarmes i forçar el pany i les cadenes de la porta, i les van traslladar a un altre magatzem del districte de Sant Martí. Encara que van intentar vendre les obres al mercat il·lícit de l'art, els Mossos asseguren que l'estreta vigilància a la qual sotmeten a peristes i marxants d'art i els sistemes de control.

Davant d'aquesta dificultat, els lladres van optar per extorquir els fills de Montserrat Gudiol, als quals van exigir 600.000 euros per tornar-los les obres. Els Mossos van identificar un dels delinqüents a partir dels comunicats que van enviar a la família posant condicions per a la devolució de les peces, i van precipitar les detencions quan van advertir que la banda estava traslladant novament el botí fora de la ciutat comtal.