El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va instar ahir la població catalana a seguir una «dieta digital» i desconnectar dels dispositius intel·ligents durant aquestes vacances. Segons va indicat el departament en un comunicat, l'estiu és un bon moment per fer «un ús més adequat de les tecnologies de la informació i la comunicació»; els beneficis d'aquesta desconnexió «es poden notar deixant de banda els dispositius intel·ligents durant una part del dia».

Aquests beneficis inclouen «millorar l'autocontrol i fer-se protagonista de la gestió del temps, descansar mentalment de l'excés d'estímuls a què poden exposar les TIC, relacionar-se més intensament i sense interferències amb la família i els amics, i disposar de més temps per llegir, pensar o, simplement, per no fer res». Per a això, Salut proposa que se segueixin estratègies tan senzilles com apagar el mòbil o deixar-lo en una altra habitació durant part del dia, elegir espais lliures de dispositius mòbils a casa o a la feina, o establir regles en el si familiar respecte a tenir dispositius a la taula, la cuina o el cotxe.

El departament també recomana avisar els contactes que s'estarà sense connexió, disposar de despertador per no necessitar el mòbil al costat del llit a la nit, i desactivar les notificacions automàtiques als dispositius. La Generalitat catalana recorda que, malgrat les millores que ha suposat la introducció de les TIC, el seu accés immediat i continuat pot «interferir en la vida diària» i tenir efectes «potencialment perjudicials», com dificultats per relaxar-se i agafar el son o distraccions perilloses en la conducció.