El conseller de Cultura, Santi Vila, va inaugurar ahir al matí les obres de la primera fase de restauració del castell de Calonge, al Baix Empordà, un edifici medieval de força caràcter i importància, situat enmig de la vil·la i que havia servit d'ajuntament durant molts anys. Declarat bé cultural d'interès nacional, en la categoria de monument històric, el castell és actualment propietat de la Generalitat de Catalunya, però l'Ajuntament de Calonge en té la cessió d'ús. Sobre aquest fet, Santi Vila, es va mostrar ahir convençut que el castell de Calonge recuperarà la titularitat municipal aquesta legislatura i es complirà així la petició de l'alcalde Jordi Soler.

Vila va considerar que "té tot el sentit del món que la cessió sigui definitiva" i que la titularitat "i l'autoritat moral" sobre l'edifici correspongui als veïns d'aquesta localitat de la Costa Brava perquè l'exerceixin d'acord amb el seu criteri. "Està bé reivindicat i crec que, en aquesta legislatura, podrem culminar aquesta petició", va indicar Vila, qui va subratllar de tota manera que tot aquest procés ha de realitzar-se amb prudència i cautela, "perquè no es tracta d'un monument qualsevol, sinó d'un que va ser declarat bé cultural d'interès nacional".

Segons va informar ahir la Generalitat, en un comunicat, la restauració ara inaugurada ha permès recuperar els espais originals entre la Torre Major i la Sala Gòtica del castell; restituir l'escala de la plaça del castell, i habilitar un ascensor per al recorregut adaptat a l'ala sud (renaixentista), de la qual se n'ha recuperat el perímetre volumètric; millorar l'accessibilitat al conjunt de les sales; habilitar sanitaris i sales de màquines; la recuperació visual de part del pati d'armes amb una escala d'accés a la porta adovellada de la sala major, i donar alçada de pas entre la sala Major i la Sala Gòtica.

Aquesta reforma va ser encarregada el setembre de 2010 pel Departament de Cultura a l'arquitecte J. M. Esquius, que en va redactar un projecte executiu, per un import de 51.200€. Aquest projecte va ser aprovat per la Comissió de Patrimoni el 14 de gener de 2011. L'any 2014, l'Ajuntament de Calonge va adjudicar aquestes ?obres, per un import total de 884.776€, i la seva materialització ha estat supervisada pels tècnics del Departament de Cultura, el qual ha finançat la direcció de les obres, per un import de 71.000€.