Esteban Maroto, un dels millors artistes internacionals del món del còmic, va inaugurar divendres passat l'exposició Fantasia. Personatges i Mons Fantàstics d'Esteban Maroto a la Casa Saladrigas de Blanes. L'artista ha estat l'encarregat de plasmar sobre paper una gran varietat de personatges dels títols més famosos del món del còmic, com Conan el Bàrbar, AquamanDràcula. També ha treballat amb firmes tan importants com Marvel, on va crear del mític bikini metàl·lic de Red Sonja, de la sèrie de Conan el Bàrbar, o el reconegut Stan Lee, i ha participat en la creació de la sèrie cromos de La Guerra de les galàxies que es va editar amb motiu de la celebració dels 25 anys de l'estrena de la saga. Amb tot aquest currículum a l'esquena, Maroto presenta aquesta mostra que és un recull del seu treball al llarg de més de 50 anys de carrera que l'han consolidat com un il·lustrador molt admirat dins els cercles de dibuixants de còmics.

L'exposició inclou també una part menys coneguda del treball de l'il·lustrador, allunyada del còmic clàssic. Maroto ha tractat de barrejar diferents arts amb el còmic, amb historietes basades en les músiques de Txaikovski i Mahler, o amb una adaptació al seu format de la clàssica obra de L'Atlàntida de Jacint Verdaguer. Ambdós intents, però, van gaudir de poc èxit.

El dibuixant reivindica el còmic com un art en majúscules, però lamenta que a l'Estat espanyol no gaudeix de l'impuls que es mereixeria per les possibilitats que ofereix. "Ara comença a tenir una certa projecció en relació amb fa uns quants anys. Amb tot mai no se l'ha reconegut com un art, pateix una manca de difusió escandalosa i, a diferència del cinema, no hi ha programes d'ajuda perquè puguis tirar endavant projectes", explica Maroto. És per això que tot i que el madrileny va iniciar la seva carrera a Barcelona, ha treballat des dels anys 60 a l'estranger, concretament al mercat britànic i al nord-americà.

Seduït per Blanes

Maroto ha escollit exposar aquesta acurada i voluminosa selecció del fruit de la seva carrera a Blanes, on passa llargues temporades des del 2011. La seva dona, Carme Mas, estiuejava en aquesta població de la Costa Brava des de petita, i va establir-hi una relació molt especial. Mas va transmetre aquesta seducció per Blanes al seu marit, i el matrimoni va llogar-hi un petit estudi, i posteriorment un pis, on actualment passen més temps que a Barcelona, on Maroto es va traslladar durant els anys seixanta. A més, una de les seves filles també va llogar-hi un apartament.

Els veïns del municipi costaner no només han descobert que entre ells s'hi troba un geni del còmic, sinó també que fins al dissabte 10 de setembre poden apropar-se a la Casa Saladrigas per descobrir o rememorar els còmics de l'artista.