El famós cirurgià plàstic brasiler Ivo Pitanguy, que divendres passat va ser un dels portadors de la torxa olímpica durant el seu pas per Rio de Janeiro abans de la cerimònia d'obertura dels Jocs, va morir ahir als 90 anys víctima d'una aturada cardíaca a la seva residència a Rio de Janeiro.

Nascut a Belo Horizonte i fill d'un metge, durant la seva formació a Europa Pitanguy va ser alumne del francès Marc Iselin, considerat el pare de la cirurgia de mà pel seu treball amb víctimes de la Segona Guerra Mundial, una especialitat de la qual el brasiler va ser pioner a Sud-amèrica.

A més del seu treball estètic amb pacients famosos del Brasil i d'arreu, Pitanguy es va distingir també per la tasca social amb persones anònimes a través de l'impuls de programes de cirurgia reparadora a la xarxa de salut pública brasilera, principalment víctimes de cremades. De la mateixa manera, va dedicar part del seu treball a l'ensenyament de cirurgia plàstica amb joves metges, molts d'ells provinents d'altres països. També va ser un reconegut escriptor, amb gairebé 900 llibres no només de medicina sinó també de literatura, una carrera alternativa que el va portar l'any 1990 a ocupar un dels seients de l'Acadèmia Brasilera de Lletres.

El seu cos va ser vetllat ahir al Memorial do Carmo.