Capten una imatge de la vora del núvol d'Orió, la regió on es formen estrelles

Permetrà estudiar la morfologia i activitat que té lloc a la zon

12.08.2016 | 07:22

Un equip d'investigadors ha obtingut la primera imatge en alta resolució de la vora del núvol molecular d'Orió, la regió on es formen estrelles massives més propera al Sistema Solar. Els detalls d'aquesta imatge, que permetrà estudiar la morfologia i activitat que té lloc a la zona, es publiquen a la revista Nature Letters, en un article que lidera el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

La nebulosa d'Orió és la regió de formació d'estrelles massives més propera i els astrofísics l'observen per estudiar el procés de naixement i evolució de les mateixes, que, en el cas del cúmul del Trapezi -al centre de la nebulosa-, arriben a ser fins a 30 vegades més massives i 200.000 vegades més lluminoses que el Sol.

Liderats per Javier Goicoechea, del grup d'Astrofísica Molecular de l'Institut de Ciència de Materials de Madrid, els científics van aconseguir delimitar i estudiar amb precisió la morfologia i l'activitat que ocorre en la vora il·luminat del núvol (la interfície on succeeix la transició entre el gas molecular fred i el gas atòmic, ionitzat i molt calent).

Això va ser possible gràcies a la combinació d'imatges de la vora del núvol Orió obtingudes amb l'observatori ALMA (Atacama Large Millimeter / Submillimeter Array) i utilitzant observacions prèvies del telescopi VLT (Very Large Telescope), tots dos a Xile. «Fins ara teníem una visió molt estàtica del que passa amb el gas molecular en aquesta zona de transició a causa de la poca precisió dels instruments. Això ha canviat radicalment amb l'ALMA», subratlla Goicoechea.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema