Un dels elements més característics, i al mateix temps discutits, del campus de Montilivi de la Universitat de Girona, desapareixerà pròximament. Els barracons que des de fa anys ocupen bona part del campus, i que acullen diversos serveis relacionats amb la vida universitària, es convertiran en una gran àrea verda on els diferents col·lectius de la universitat puguin fer concerts, assajos de castellers o d'altres activitats. Paral·lelament, les àrees que actualment es troben centralitzades en aquests mòduls prefabricats, es traslladaran en nou edifici que es farà per fases i costarà en total uns 9 milions d'euros. El rector de la universitat gironina, Sergi Bonet, confia a tenir completat tot el projecte en un màxim de cinc o sis anys.

Segons ha assenyalat el mateix Bonet, en declaracions a l'agència ACN, ja hi ha un equip mixt format per membres dels departaments de Ciències Ambientals i Arquitectura que estan treballant en el disseny d'aquest nou espai per als estudiants. Segons ha avançat el rector, es tracta de convertir-lo en una zona verda habilitada per acollir diversitat d'activitats, com concerts, assajos dels castellers o qualsevol activitat proposada pels col·lectius que conformen la universitat. Fins ara, si alguna facultat organitzava alguna activitat o festa musical, aquesta es desenvolupava a l'aparcament que hi ha davant la Facultat de Ciències, al costat de l'estadi del Girona F.C. El nou espai estarà més ben preparat i, sobretot, molt més ben situat.

Una reforma necessària

Els barracons del campus de Montilivi han tingut diverses funcions al llarg dels anys, arribant a ser utilitzats, durant un temps, com a instal·lacions pels primers cursos de Publicitat i Relacions Públiques. Actualment, acullen diversos serveis com l'oficina de relacions exteriors o les associacions d'estudiants. Amb el pas dels anys han anat deteriorant-se i, per això, el rector defensa que el més "lògic" és disposar d'un nou edifici que aculli tots els serveis "d'una manera més digna".

El projecte sobre el qual ja treballen els serveis tècnics de la universitat per encabir tots els serveis que ara es troben als barracons, preveu ubicar el nou edifici al costat del Centre d'Informació i Assessorament dels Estudiants (CIAE). La universitat ha apostat per una construcció modular que permet anar afegint nous espais, sempre que el pressupost així ho permeti. Inicialment, el projecte compta amb 1 milió d'euros de pressupost. El rector assegura que els diners que aniran destinats a la realització d'aquest ambiciós projecte provenen de l'estalvi generat "gràcies a la bona gestió pressupostària" dels darrers anys.

La reforma, però, és molt més costosa perquè, només el nou edifici està previst que costi uns 9 milions d'euros. "Els diners per a inversions de la Generalitat han baixat molt durant els darrers anys i només ens permeten cobrir despeses de manteniment, per tant ho hem d'anar fent amb recursos propis", detalla Bonet. Tant l'espai de relació per estudiants com el nou edifici haurien d'estar llestos "en un màxim de cinc o sis anys".