On es troba enterrat Federico García Lorca, com va morir i si va ser torturat, «perquè hi ha indicis que sí». Aquestes són les preguntes a les que Ian Gibson busca respostes, sense que això impliqui incomplir la voluntat de la família de no traslladar les seves restes. «Ningú vol treure d'allà les restes de Lorca. Si la família no vol, tampoc em sembla bé a mi», diu el biògraf de l'artista granadí en una entrevista amb Efe amb motiu del 80 aniversari del seu afusellament. Una tercera excavació finançada mitjançant micromecenatge intentarà al setembre trobar els seus vestigis mortals, després de les infructuoses de 2009 i 2014.

Gibson (Dublín, 1939) creu que aquesta segona campanya de l'historiador Miguel Caballero i l'arqueòleg Javier Navarro, a tan sols 20 metres d'on va finalitzar el seu anterior treball, fa dos anys, no acabarà amb la troballa del cadàver de l'autor de Yerma. Per això defensa que es formi «una altra comissió» en què, com «l'últim supervivent dels vells investigadors lorquians», se li consulti, i es contrastin les dades noves que s'han publicat al respecte. També demana la col·laboració de la família Lorca, poc inclinada a la recerca del cadàver. «No sé si amaguen alguna cosa, hi ha tantes teories! La família sap on és? Van treure les restes? M'agradaria que diguessin davant d'un notari: no sabem res d'això. Laura (García-Lorca, neboda-néta del poeta) diu que estan a Alfacar, però els dubtes segueixen», lamenta l'hispanista.

Tot això en un país que «no està fent els deures amb els seus morts, amb més de 100.000 assassinats pel franquisme en cunetes i fosses comunes» entre els quals es troba «el poeta espanyol més estimat i més traduït de tots els temps», per la qual cosa hauria de ser «una qüestió d'Estat» esbrinar el seu enterrament.

Amb motiu d'aquest 80 aniversari del seu afusellament, s'han reeditat totes les obres de Gibson sobre el «poeta tel·lúric», entre elles la seva biografia revisada, Vida, pasión y muerte de Federico García Lorca (Debolsillo). A ell li ha dedicat la major part de la seva vida professional, des que el «va atrapar per sempre» amb El romance de la luna, luna, que va llegir amb 18 anys.