Per aquest cap de setmana s'han programat, a les nostres comarques dos concursos de colles, a Llançà i a Roses, en el decurs de l'any aquest són a molts altres llocs. Anotem els que se celebren a la nostra zona, deixant constància que n'hi ha molts més arreu de Catalunya. Aquí tenim els següents: Banyoles (23 d'octubre), Cassà de la Selva (2 d'octubre); Ceret (23 de juliol), Figueres (8 de maig), Girona (1 de novembre), Llançà (20 d'agost), Roses (20 d'agost), Olot (3 de setembre), Palamós (11 de juny), Perpinyà (17 d'abril), Ripoll (1 de maig), Roses, (20 d'agost), Salt (30 de juliol) i Torroella de Montgrí (18 de setembre).

Els concursos tenen quatre parts ben definides: El galop d'entrada, en el que les colles degudament abillades entren al lloc indicant al ritme d'una alegre marxa. Comença el concurs amb una sardana revessa, que té la característica que s'interpreten els curts i els llargs seguits, de manera que els dansaires han de trobar el lloc on hi ha el canvi de curts a llargs. Sardana de lluïment. És aquella en què les colles de manera molt seriosa la ballen, procurant donar tot l'aire, els canvis i la matisació correctes, amb elegància, delicadesa i airositat. Darrerament, també hi ha tanda de les sardanes de puts lliures, on els balladors substitueixen el punteig tradicional per una manera més filigranada de marcar els punts, sense deixar de seguir el compàs ni de mantenir la rotllana.

Tot seguit hi ha el repartiment de premis i finalment hi ha la Sardana de Germanor, que ballen tots els participants en el concurs fent una o dues rotllanes segons el nombre de colles i el lloc del concurs.

Concurs especial de

música per a sardanes

SardaTIC, el projecte d'ensenyament sardanista entre escoles a través de les noves tecnologies, ha llançat el 1r Concurs de Composició de la Sardana del SardaTIC. La data límit per presentar l'obra és el divendres, 30 de setembre. Com que els alumnes aprenen els passos de la dansa a través d'una sardana en concret que practiquen durant el curs, l'objectiu és que enguany sigui una obra creada expressament per a ells. La voluntat és que els alumnes dels centres participants entrin més directament al món de la cobla i la sardana.

Cada concursant només podrà presentar una composició, en format de cobla d'onze músics (1 flabiol i tamborí, 2 tibles, 2 tenores, 2 trompetes, 1 trombó, 2 fiscorns i un contrabaix). A més a més, caldrà adjuntar-hi "un breu escrit on s'expliqui la metodologia emprada i justifiqui la sardana d'acord amb l'objectiu d'aquest concurs". Les obres hauran de ser originals i inèdites, i no poden haver estat premiades a cap altre concurs ni estrenades o interpretades públicament amb anterioritat.

Per participar en el concurs cal enviar les partitures de direcció i les particel·les a l'adreça de correu electrònic info@sardatic.cat fins al divendres, 30 de setembre, en format PDF. També s'ha de fer arribar una versió digital (MIDI, MP3 o WAV), «que en cap cas substituirà les partitures abans esmentades». Amb la finalitat de facilitar l'aprenentatge de la sardana la composició haurà de tenir un tiratge senar de curts i que els llargs tirin 55, 59, 63 o 67 compassos.

Un grup de 5 mestres participants en el projecte SardaTIC en 2 o més edicions serà l'encarregat d'escollir la sardana guanyadora. Aquesta obra percebrà 500 €. No obstant això, el premi pot quedar desert. Es comunicarà la sardana guanyadora a través de les xarxes socials del projecte SardaTIC el dissabte, 5 de novembre. Les bases completes d'aquest nou concurs de sardanes es poden consultar al mateix portal web del projecte SardaTIC: http://www.sardatic.cat/2016/07/concurs-de-composicio-de-la-sardana-del.html.

A partir de la sardana escollida, la Coordinació del projecte SardaTIC farà el material didàctic que hi escaigui per presentar-lo a les aules dels centres participants. Aquesta sardana s'interpretarà a les 2 activitats presencials del projecte, com ha passat els anys anteriors amb Shardakira, de Jeroni Velasco, i Paraigües i xemeneies de Dani Gasulla. El curs passat el projecte SardaTIC va arribar a uns 2.500 alumnes a través de 13 grups de treball arreu de Catalunya. SardaTIC va rebre el Premi Capital de la Sardana 2013 a les Iniciatives Renovadores i la responsable n'és Eva Martínez i Carrasco, mestra de música a Educació Infantil i Primària.