La comunitat insular de Shishmaref, situada al nord-oest d'Alaska (Estats Units) i habitada en més d'un 90% per indígenes, va votar en referèndum traslladar-se a un lloc continental pels efectes del canvi climàtic en l'illa. Dels prop de 560 habitants que té l'illa van acudir a les urnes menys de 170, dels quals 89 van votar a favor de trasllat i 79 en contra, segons van informar ahir els mitjans locals.

Shishmaref es troba en una illa de gairebé 5 quilòmetres de llarg i uns 400 metres d'ample, però la pujada del nivell de l'aigua ja ha obligat a reubicar 13 habitatges. El 2002, el poble va celebrar un altre referèndum amb la mateixa pregunta i amb el mateix resultat, però el cost del trasllat a territori continental ha fet inviable la iniciativa. La partida que el Departament de l'Interior va destinar el 2015 per a totes les comunitats que pretenen traslladar pels efectes del canvi climàtic va ser de 8 milions, mentre que només Shishmaref en necessita uns 200 per fer-ho.

No obstant això, les negociacions amb les autoritats continuen obertes, atès que cada vegada són més les localitats que demanen canviar la seva situació per culpa dels efectes del canvi climàtic.