L´ Ésdansa de les Preses (Garrotxa) inicia aquest dilluns la 34ena edició amb 28 propostes programades. Aquest festival pretén fer un gir al món de la dansa per tal de combinar la tradición amb les propostes més innovadores. L´edició d´enguany també organitzarà el Premi Delfí Colomé, amb una dotació de 10.000 euros, que premiarà el millor projecte de dansa tradicional. L´espectacle guanyador s´estrenarà al festival de l´any que ve. A part dels espectacles, l´Ésdansa organitza 130 hores de formació en sis dies. En aquest sentit s´ha potenciat una proposta que es va estrenar el 2008 al festival: el Petit Ésdansa´T, que pretén acostar el món de la música i el ball als més petits. Aquest any s´organitzarà un campus on els nens prepararan un espectacle que es representarà el dissabte 27 al migdia dins la programació del festival.

El festival Ésdansa de les Preses comença aquest dillus la seva trenta-quatrena edició amb 28 propostes, 130 hores de cursos de formació i un concurs programats. El director de l´Ésdansa, Jordi Fossas, ha dit que el festival "pretén fer un gir de 360 graus als balls tradicionals per combinar-los amb les propostes més trencadores". Com a novetat, aquest any s´organitza el Concurs Delfí Colomé, que té una dotació de 10.000 euros. Els candidats hauran de presentar un espectacle de dansa tradicional i el guanyador estrenarà la funció a l´edició del festival de l´any que ve.

A part dels espectacles, l´Ésdansa organitza 130 hores de formació en sis dies. Aquest any prendrà especial importància els campus que s´organitzen dins el Petit Ésdansa´T, que pretén acostar el món de la música i el ball als més petits. Durant les estades els nens prepararan un espectacle que es representarà el dissabte 27 al migdia dins la programació del festival.

La companyia Nitto Rong de Bangladesh ha cancel·lat la seva assistència a l´Ésdansa 2016 a última hora i per substituir-la s´ha organitzat una nit de tango a càrrec del Gran Ballet Argentino. A part d´aquest ball tradicional argentí la companyia oferirà també zamba, media caña, malambo i danses de la pampa i de l´altiplà.

El responsable de l´Àrea de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha dit que el festival és "un dels esdeveniments més importants de cultura popular i tradicional a Catalunya". També ha donat importància al paper de l´Ésdansa a nivell internacional, ja que "és un punt de trobada on s´hi apleguen grups de tot el món".

L´any passat el festival va obtenir una xifra rècord d´assistència, amb 9.650 persones entre els espectacles, les propostes participatives i els cursos de formació. Aquest any els organitzadors han millorat les infraestructures recuperant el Centre Cultural Escènic i col·locant una grada. D´aquesta manera s´aconseguirà un total de 1.352 persones d´aforament per a cada espectacle i alhora es millorarà la visibilitat.